Snímek Last Christmas je klasickou romantickou komedií plnou vtipu, vánočního klišé, ale také nečekaných překvapení

Snímek Last Christmas je klasickou romantickou komedií plnou vtipu, vánočního klišé, ale také nečekaných překvapení 70%

Romantické komedie jako Deník Bridget Jonesové či Láska nebeská jsou takovou každoroční klasikou, která už k Vánocům tak nějak patří. Nový snímek režiséra Paula Feiga (Nebezpečná laskavost) Last Christmas je stejně jako jeho předchůdci nasátý vánoční atmosférou zasněženého Londýna, ale také mírným klišé, které se s tímto obdobím pojí. I tak vás tato vtipná, místy záhadná komedie s překvapivým koncem pobaví a některé možná vezme za srdce.

Průserářka Kate (Emilia Clarke) má v životě konstantní smůlu. Nerozumí si s vlastní rodinou, nevyzná se sama v sobě a všechno kazí. Ačkoliv má sen stát se zpěvačkou, není úspěšná a místo toho pracuje v šíleně kýčovitém obchodě s vánočními ozdobami u Číňanky Santy (Michelle Yeoh). Všechno se ale změní, když potká Toma (Henry Golding), záhadného mladíka, který se jí začne postupně plést do cesty a ukáže jí, že život může být víc než nezávazný sex a pivo v hospodě.

Režisér Paul Feig (Nebezpečná laskavost, Krotitelé duchů) se tentokrát rozhodl spojit vynikající herečkou Emmou Thompson, která napsala scénář, a společně vytvořili na první pohled klasickou romantickou komedii s nekonečným množstvím klišé. Všechno ale není tak, jak se může zdát a v hloubce příběhu se nakonec skrývá zajímavé rozuzlení.

Příběh se jako takový rozjíždí poměrně pomalu. Charaktery odkrývá velmi opatrně a snaží se nás až do poslední chvíle držet napnuté. O tom, co se stalo Kate v minulosti, se pořádně dozvídáme až skoro v druhé polovině snímku a celý závěr určitě není to, co byste od normální romantické komedie čekali.

I tak scénář zahrnuje všechna možná vánoční klišé, jako jsou čínské vánoční ozdoby, náhodná romantická setkání či okouzlující zasněžený Londýn. To vše ale snímku dodává klasickou vánoční atmosféru, která vás úplně pohltí. Hned máte chuť zajít do obchodu a koupit někomu něco hezkého pod stromeček.

Herecké výkony ústřední dvojice jsou velmi povedené. A ačkoliv máte ze začátku pocit, že se k sobě Kate a Tom absolutně nehodí, časem pochopíte, že je to právě naopak. Jsou pro sebe jako stvoření. Chemie mezi nimi funguje více než perfektně a vy se společně s nimi zamilováváte. Vedlejší postavy jako matka Kate (Emma Thompson) či vedoucí obchodu Santa snímek perfektně oživují a přidávají mu na různorodosti.

Na druhou stranu se snímek vyloženě netočí jenom kolem ústřední dvojice a není primárně zaměřen na klasickou romanci. Kate je v mnoha scénách sama a snaží se bojovat jak se svou minulostí, tak s pocity a myšlenkami, které ji neustále tíží. Postupně se z ní stane lepší člověk, jenž pomáhá druhým, usmíří se s vlastní rodinou a pochopí, že být zdravá a naživu je jeden z největších darů.

Celkově se jedná o povedenou romantickou komedii, která opravdu pobaví, dojme a možná vás dovede i k zamyšlení. Jistě, není to Bridget Jonesová či ikonická Láska nebeská, ale i tak můžeme s klidem říct, že se to Paulu Feigovi celkem povedlo. Zkrátka vánoční klišé s kapkou romantiky, lásky k druhým a Brexitu.

foto: IMDB 

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Last Christmas

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!