Mezinárodní festival jazzového piana nabídne v adventní Praze čtveřici koncertů

Mezinárodní festival jazzového piana nabídne v adventní Praze čtveřici koncertů 

Čtyři pražské koncerty s osmi sólovými recitály hudebníků ze tří světadílů se mezi 25. listopadem a 18. prosincem odehrají v rámci dvacátého čtvrtého ročníku Mezinárodního festivalu jazzového piana. Na programu budou vystoupení proslulých interpretů jako islandské klavíristky Sunny Gunnlaugs nebo norského hráče Andrease Ulva.

Úvodní dvojkoncert, který festival zahájí v pondělí 25. listopadu v žižkovském Atriu, přivítá jak muzikanta ze severu, tak i ze Středomoří. Do Prahy dorazí klavírní virtuoska Sunna Gunnlaugs, která čerpá inspiraci z výrazného amerického jazzu i jeho evropské odnože s klasicizujícími vlivy. Následně se představí původem italský hráč Giovanni Mirabassi, který aktuálně působí v Paříži.

Středeční večer 4. prosince bude opět ve znamení kontrastu severské a jižanské scény. Na Nuselské radnici se ukáže skladatel a pianista z Norska Andreas Ulvo, který patří ke špičkovým interpretům skandinávského jazzu. Jeho rozjímavé melodie doplní dramatičtější izraelský muzikant Uriel Herman, který ve svém repertoáru mívá svérázné úpravy rockových skladeb od Davida Bowieho, Nirvany nebo Radiohead.

Třetí z koncertů, který bude opět hostit Nuselská radnice, se uskuteční v pátek 13. prosince. Tentokrát pražskému publiku zahraje americký hráč usazený v Itálii Greg Burk a po něm jeho německý klavírní kolega Chris Gall, který se k jazzu dopracoval přes pop, world music i rock.

Do Atria Žižkov se vrátí závěrečný koncert letošního ročníku, který se koná ve středu 18. prosince. Stejně jako v minulých let organizátoři do programu zařadili i vystoupení domácího interpreta, jímž letos bude Kristina Barta, jež byla dříve členkou groove-funkového uskupení Kikina B. Festival zakončí koncert polského pianisty Marcin Wasilewski.

Andreas Ulvo a Uriel Herman. Foto: archiv MFJP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!