Historické drama Bitva u Midway ukazuje skvělými hereckými výkony i průměrným vizuálem heroické činy amerických vojáků

Historické drama Bitva u Midway ukazuje skvělými hereckými výkony i průměrným vizuálem heroické činy amerických vojáků60%

Nejnovější snímek světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti) vypráví příběh amerických vojáků, příslušníků amerického letectva a námořnictva, kteří se nebáli položit vlastní život na pacifickém bojišti za druhé světové války. Hvězdné obsazení, skvělé herecké výkony, ale také podprůměrná grafika a velké množství počítačové akce ze snímku dělají obyčejnou podívanou s pár úctyhodnými momenty.

Když Japonci napadli 7. prosince 1941 Pearl Harbor na Havajských ostrovech, Spojené státy americké vstoupily do druhé světové války a začala bitva o Pacifik. Rozhodující boj trval pět dní od 3. června 1942 u ostrova Midway. Japonsko chtělo ostrov obsadit, což se mu ale nepovedlo. Americká rozvědka včas odhalila jejich plány a zasadila japonské flotile nečekaný úder. Po něm se Japonsko vzdalo a z přeživších amerických vojáků se stali hrdinové.

Ačkoliv se může zdát, že se celý film točí kolem bitvy u Midway, opak je pravdou. Snímek ukazuje nejenom pozadí celého konfliktu, ale také japonský úhel pohledu na celou událost. Což snímku dodává větší autentičnosti. Režisér německého původu Roland Emmerich je známi především apokalyptickými snímky plnými akce a destrukce, ve kterých jsou vizuální efekty na úplné špici. Bohužel v Bitvě u Midway grafika mírně pokulhává a občas působí až staromódně. Zvlášť v momentech, kdy se oheň dotýká vody. Některé efekty jsou navíc udělané tak podivným stylem, že spíše působí jako počítačová hra a ne snímek podle skutečné události.

Na druhou stranu akční scény v podobě námořních a leteckých bitev vypadají opravdu reálně až strašidelně. Hlavně v případech, kdy letci musí střemhlav nalétat na bitevní lodě a netuší, jestli to přežijí. Záběry jsou záměrně roztřesené, místy rozmazané a působí opravdu autenticky.

Samotný příběh se velmi úzce drží faktů a my tak nejsme svědky žádných falešných milostných zápletek či vymyšlených postav. To vlastně není ani potřeba, protože reálných postav je zde až požehnaně. Občas se v nich divák ale ztrácí a neví, kdo je kdo. Navíc zde neprobíhá nějaký větší vývoj daných charakterů, což snímku tak trochu škodí.

Co se týče hlavního poslání snímku, jasnou volbou je oslavování obětí války, hrdinství a odhodlání jít do boje. Ačkoliv ve filmu můžeme vidět japonský úhel pohledu a v závěru si přečteme poděkování oběma stranám, cítíme zde mírné nacionalistické pojetí a možná až přehnané uctívání amerických hrdinů. Ale to se dalo samozřejmě čekat.

Celkově se jedná o slušný snímek přibližující události zlomu na pacifickém bojišti a hrdinské činy amerických vojáků. Skvělé herecké výkony v podání známých tváří, až mrazivá atmosféra, ale také průměrná grafika a nulový vývoj postav snímek dostávají mezi průměrnější historické válečné filmy.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Bitva u Midway

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!