Addamsova rodina: vtipný remake kultovního filmu z 90. let pro dětské diváky

Addamsova rodina: vtipný remake kultovního filmu z 90. let pro dětské diváky75%

Rok 2019 přinesl plno remaků, tento se rozhodl přiblížit příběh strašidelné rodiny Addamsových mladším divákům. Tvůrci zachovali fyzický vzhled i povahové podivnosti a soundtrack k filmu z roku 1991, který k rodině už neodmyslitelně patří. Jen grafické zpracování zdá se být poněkud nešťastné.

Kořeny netradiční rodiny sahají až do roku 1938, kdy byli vymyšleni americkým autorem komiksů Charlesem Addamsem. Na televizních obrazovkách se poprvé objevili v černobílém seriálu v roce 1964. Mezi nejznámější počin patří pak kultovní film z 90. let s Christinou Ricci v roli Wednesday.

Tento animovaný příběh strašidelné rodinky vypráví o tom, jak se Morticia z Gomezem po nenávistných reakcích sousedů odstěhovali do opuštěného sanatoria pro choromyslné v New Jersey. Své děti vychovali v izolaci, přesto je Wendnesdayina zvědavost dostala do hledáčku svých nových sousedů pod kopcem, na kterém se nachází jejich vila. Addamsovi se pak museli vypořádat s předsudky a nenávistí nových sousedů, obrácenou pubertou Wednesday a výstřední designérkou Margaux, která zrenovovala celé město ku obrazu svému. Celý projekt nazvala Asimilace. Když však opadla mlha a vykouklo strašidelné bývalé sanatorium Addamsových, Margaux se rozhodla jej zrenovovat, aby zapadlo k ostatním domům ve městě.

Na rozdíl od většiny předělávek klasických filmů na dětské verze, tato respektovala svoji předlohu – tvůrci dodrželi veškeré fyzické i povahové rysy všech členů rodiny. Nechybí Wednesdayiny copánky a absence emocí v obličeji, natvrdlost baculatého Pugsleyho ani cukrování štíhlé Morticie a bodrého Gomeze, hlavy rodiny. Ve snímku zazní i slavná úvodní znělka, kterou pro film z roku 1991 složil Marc Shaiman.

Vtipné hlášky i situační humor nepotěší pouze děti, ale i jejich dospělý doprovod. Největší perlou je postava Wednesday, která po celou dobu trvání filmu baví publikum vtipnými průpovídkami s pověstným mrtvolným výrazem ve tváři.

Jak už tomu bývá u dětského žánru zvykem, nechybí ani poučná poselství. V tomto případě jde o odlišnost a její respektování. Na jednu stranu je toto téma ve filmech pro děti již nadužívané, na druhou stranu však – kdo by myšlenku pokryl lépe a vhodněji než pozoruhodná strašidelná rodina, která vnímá svět jinak než ostatní?

Co se ovšem tolik nepovedlo, je grafické zpracování snímku. Postavy i město působí až příliž plasticky a naivně. Několikrát jsme byli svědky, že to v dnešní době umíme udělat lépe. Leda by snad tvůrci chtěli odkázat na klasiku z 90. let i zpracováním. Protože tahle grafika opravdu odpovídá možná onomu roku 1991. Přesto hrůzostrašná rodinka zaručeně okouzlí každého dětského diváka a dospělým nabídne trochu nostalgie.

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Addamsova rodina

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!