Podzimní filmové přehlídky v Praze: z Austrálie až do Skandinávie

Podzimní filmové přehlídky v Praze: z Austrálie až do Skandinávie 

Sychravé podzimní počasí láká do pohodlí kin, kde se během podzimu můžete seznámit s filmy ze všech koutů světa. Pražské festivaly lákají na snímky z Brazílie, zemí Pacifiku, Středomoří nebo třeba z chladné Skandinávie.

Kino Brasil

Bio Oko pošesté přinese přehlídku brazilské kinematografie, tentokrát od čtvrtka 31. října do neděle 3. listopadu. Letošním programem se vine téma džungle, ať už městské, přírodní nebo té v našem nitru nebo mezilidských vztazích. Zhlédnout budete moci drama o zapadlé vesnici Bacurau, futuristický erotický snímek Boží láska, dokument o mizení indiánského kmene Martyrium nebo film o současných mladých Brazilcích Domů. Na programu bude i rychlokurz portugalštiny, jihoamerický koutek pro děti či hudební večírek se sambou.

Aussie & Kiwi Film Fest

Téma svobody dominuje šestému ročníku festivalu australské, novozélandské a celkově pacifické kinematografie, který letošním leitmotivem připomíná třicáté výročí sametové revoluce. Kina Lucerna, Ponrepo a Atlas nabídnou od pátku 1. do středy 6. listopadu kromě projekce komedie Dámy v černém, povídkového filmu Vai o tichomořských ženách či dramatu o otroctví Neutonout také výstavu fotografií zachycujících Václava Havla na cestě po Pacifiku a související debatu nebo expozici současného výtvarného umění protinožců.

Life Sciences Film Festival

Zajímají vás dokumentární snímky zabývající se současnou vědou, ekologií, přírodou nebo moderními technologiemi? Nepřehlédněte festival s bezplatným vstupem, který se koná od pondělí 4. do pátku 8. listopadu v aule České zemědělské univerzity v Suchdole. Nabitý program zahrnuje film o řešení indické potravinářské krize Údolí zakladatelů - Jídlo budoucnosti, snímek o umístění ohrožených zvířat do někdejšího vojenského prostoru Češi zachraňují zubry v Česku, film o výletu přírodou bez mobilů Japonská lesní lázeň aneb Digitální detox nebo také virtuální realitu.

Mezipatra

Příznivci queer filmů a (nejenom) zástupci LGBT komunity by si neměli nechat ujít dvacátý ročník festivalu Mezipatra, který od čtvrtka 7. do čtvrtka 14. listopadu hostí kino Lucerna, Pilotů, Světozor a Kino 35. Letošní téma V proudu změn naznačuje, že osud mají v rukou sami jedinci a je jen na nich, aby přijímali výzvy a sbírali zkušenosti. Zajděte třeba na projekci dokumentu o izraelské pornohvězdě Jonathan Agassi mi zachránil život, snímku Mořský koník vyprávějícího příběh trans muže, jenž se rozhodl otěhotnět, nebo portrétu francouzského DJ Kiddyho Smilea Burn The House Down.

Týden ukrajinského filmu

Během sedmi festivalových večerů od úterý 12. do pondělí 18. listopadu se v kinech Atlas a Evald můžete těšit na stejný počet současných ukrajinských titulů. Promítat se bude například dystopické drama o stavu po rusko-ukrajinské válce Atlantida, snímek o odvážném novináři dokumentujícím tamější hladomor Pan Jones v režii Agnieszky Hollandové, road movie o cestě do Kanady Mé tiché myšlenky nebo akční válečný film Ilovajsk.

Severský filmový podzim

Dvacítku snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy, z nichž polovina bude v české metropoli uvedena vůbec poprvé, zavane do kina Lucerna jubilejní desátý ročník festivalu zaměřeného na skandinávskou kinematografii. Od čtvrtka 14. do úterý 19. listopadu čekají návštěvníky filmy nejrůznějších žánrů, třeba litevské drama o adopci dítěte Byl tady Saša, dánský počin o sexu zdravotně postižených Neonové srdce, švédská komedie o zombie apokalypse ZOO nebo dokumentární esej o grónské krajině Expedice na konec světa.

Festival francouzského filmu

Kino 35 ve Francouzském institutu, Lucerna, Světozor a nově i Edison Filmhub hostí od středy 20. do středy 27. listopadu festival představující současnou francouzskou kinematografii. Hlavní program tentokrát láká na dvanáct předpremiérových titulů, mezi nimiž nechybí historický film o talentované malířce Portrét dívky v plamenech, thriller Slitování s Léou Seydouxovou v ústřední roli nebo adaptace komiksu slavného Jeana-Jacquese Sempého Raoul Taburin.

Food Film Fest

V návaznosti na Life Sciences Film Festival se v sobotu 30. listopadu v prostorách Národní technické knihovny uskuteční Food Film Fest, jehož program láká na výběr festivalových snímků o gastronomii. Promítání s volným vstupem doplní placená degustační menu, kdy budou mít diváci možnost ochutnat přesně to, co uvidí na plátně. Speciality jim přichystá tým pod taktovkou šéfkuchaře Zdeňka Marcína.

Švédský snímek Zahradní ulice. Foto: archiv Severského filmového podzimu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!