Esence bezpáteřnosti na Palm Off Festu. Příběh o šedé eminenci Velké francouzské revoluce dovezlo divadlo ze slovenského Martina

Esence bezpáteřnosti na Palm Off Festu. Příběh o šedé eminenci Velké francouzské revoluce dovezlo divadlo ze slovenského Martina 75%

Mezinárodní setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest je v plném proudu. V pátek 25. října uvedl první zahraniční představení, o které se tento rok postaralo Slovenské komorné divadlo Martin. Režisér Lukáš Brutovský dovezl do Divadla pod Palmovkou inscenaci o historické osobnosti, kterou je možno vnímat jako esenci obecné bezcharakternosti a bezpáteřnosti.

Patřil mezi politické elity během Velké francouzské revoluce, během vlády direktoria i během panování Napoleona Bonaparte. Přesto se jeho jméno v učebnicích dějepisů příliš nenachází. Šedá eminence Joseph Fouché se dokázala přizpůsobit každému režimu a stále přežívala na důležitých místech ve vrcholné politice. Příběh o ní napsal v roce 1969 Stefan Zweig, v roce 2018 uvedlo na motivy tohoto textu Slovenské komorné divadlo Martin premiéru rockové pseudoopery Biologie politika – Fouché!!!

Přestože je soubor divadla činoherní, jeho tvůrci využívají toho, že jeho členové umí zpívat i hrát na různé hudební nástroje. Proto je vyprávění o osobě Josepha Fouchého ozvláštněno hudbou, a to nejen rockovou. Melodie dodávají inscenaci dynamičnost, která se v tématu zběsilých politických změn neskutečně hodí, zvuky leckdy netypických nástrojů vytvářejí atmosféru a vyvolávají emoce. Zároveň je to právě hudba, která dělá z tohoto klasického vyprávění, které by se mohlo zdát pro divadelní prkna poněkud neatraktivní, výjimečný zážitek.

Hra zabírá poměrně široké období a velké množství událostí a obratů. Režisér, tvůrce libreta i skladatel hudby Lukáš Brutovský se s touto výzvou však dokázal poprat slušně. Inscenace nevynechává jedinou klíčovou událost a představuje významné osobnosti Francie tohoto období. Byť místy velmi povrchně a hekticky, tudíž ti, kteří nemají o revolučních letech ve Francii dostatečně nastudováno, se mohou místy ztrácet.

Na pódiu vystupuje poměrně široký ansábl. Kromě herců, kteří se střídají v různých rolích, hrají na hudební nástroje a zpívají, mohou diváci vidět i šéfa techniky martinského divadla hrajícího na bicí nebo autora hry Brutovského, který se stará především o klavír. Na scéně je pořád na koho koukat, což je důležité, protože kulisy netvoří téměř nic, kromě hudební aparatury, schodů a obrovské plechové gilotiny.

Joseph Fouché je v inscenaci vnímán jako esence obecné bezcharakternosti a bezpáteřnosti. Stává se předobrazem všech politických intrikánů a svým ‚převlékáním kabátů‘ vzbuzuje na jednu stranu odpor, na druhé straně obdiv. Udržet se během bouřlivých změn ve Francii na výsluní a zároveň téměř v anonymitě tahat za nitky se bezpochyby neobešlo bez jedinečných diplomatických schopností.

Přestože se Biologie člověka obejde bez jakýchkoliv aktualizačních nápadů, které by odkazovaly k současným politickým personám, i bez nich je divákovi postupem vyprávění stále jasnější, že je Joseph Fouché prototypem nejednoho politika současnosti. Přestože je tedy inscenace spíše obecnější, konkrétní vjem nechává na divákovi a jeho fantazii a zkušenostech.

Palm Off Fest dále láká na inscenace z Maďarska, Slovinka a Polska. Všechny zahraniční inscenace letošního ročníku jsme pro vás shrnuli již dříve.

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Esence bezpáteřnosti na Palm Off Festu. Příběh o šedé eminenci Velké francouzské revoluce dovezlo divadlo ze slovenského Martina Esence bezpáteřnosti na Palm Off Festu. Příběh o šedé eminenci Velké francouzské revoluce dovezlo divadlo ze slovenského Martina Esence bezpáteřnosti na Palm Off Festu. Příběh o šedé eminenci Velké francouzské revoluce dovezlo divadlo ze slovenského Martina
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!