Sametová reklama, Weinsteinův případ i Král Šumavy. To nejlepší z letošního MFDF Ji.hlava

Sametová reklama, Weinsteinův případ i Král Šumavy. To nejlepší z letošního MFDF Ji.hlava  

Budeš tady, až se vrátím? Proslulá hláška králíčka Azurita zazní ve snímku Česká reklama, který uvede již třiadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, jenž se koná od 24. do 29. října. Přinášíme vám tipy na další pozoruhodné dokumenty, které nebudou chybět v letošním programu.

Soud nad českou cestou – režie: Robert Sedláček

Tvůrce známých hraných filmů jako Rodina je základ státu, Jan Palach nebo seriálu České století se obratem vrací ke svému původnímu oboru dokumentární tvorby. U příležitosti třicátého výročí sametové revoluce se zamýšlí nad uplynulými dekádami a reflektuje je formou fiktivního soudního přelíčení, kde soudce a advokáty ztvárňují herci a coby diváci, svědci a členové poroty vystupují reální lidé.

Ze snímku Soud nad českou cestou. Foto: archiv MFDF Ji.hlava

Nedotknutelný – režie: Ursula Macfarlane

Případ kontroverzního hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, který byl v loňském roce obviněn ze znásilnění, sexuálního obtěžování a dalších trestných činů, rozkrývá v investigativním dokumentu britská tvůrkyně. Přináší výpovědi obětí jeho útoků a analyzuje vzory chorobného jednání, které se celá léta zakládalo na iluzi nedotknutelnosti.

Malí Germáni – režie: Mohammad Farokhmanesh, Frank Geiger

Podhoubí extremistického myšlení v Německu bychom našli u krajně pravicového hnutí Pegida, které posledních pět let organizuje demonstrace proti islamizaci země. Demagogii tohoto velice uzavřeného uskupení v dokumentu německého a íránského režiséra odhalují prostřednictvím otevřených rozhovorů jeho bývalí členové.

LITTLE GERMANS - Trailer (English Subs) from Little Dream Entertainment GmbH on Vimeo.

Králové Šumavy – režie: Kris Kelly

Irský výtvarník a filmař poetickým způsobem zpracoval příběh nejznámějšího českého převaděče přes hranici v dobách studené války a pozdějšího agenta americké rozvědky Josefa Hasila, kterému se pro jeho nepolapitelnost přezdívalo Král Šumavy. Film evokující novodobý noir kombinuje výpravné animace, rozhovory s pamětníky a scény téměř panenské šumavské přírody.

Vášnivé bytosti – režie: Jack Smith

Jedním z letošních témat festivalu je retrospektiva zobrazování nahoty a sexu v umění. Slavný undergroundový snímek vznikl v obchodním domě na Manhattanu, kde tvůrci zinscenovali orgie několika žen a mnoha transvestitů. Kvůli explicitním erotickým výjevům bylo toto dílo z počátku šedesátých let v řadě zemí zakázáno a v USA vyvolal obrovskou diskuzi o filmové cenzuře.

Česká reklama – režie: Martin Jůza

Ohlížet se za událostmi roku 1989 můžeme mimo jiné i perspektivou dobové televizní reklamy. To nejlepší i nejhorší, co přinesla česká reklamní produkce v době pozdního socialismu i nastupujícího kapitalismu, ukazuje tento dokument. Přehlídku videí doplňuje o rozhovory s tehdejšími tvůrci, kteří přibližují značnou proměnu tuzemského marketingu.

Komunismus a síť aneb konec zastupitelské demokracie – režie: Karel Vachek

Ve více než pětihodinovém snímku zkoumá slavný český esejista dějiny režimů a revolucí, vůdců a mučedníků filozofickým pohledem. Další dokument u příležitosti jubilea listopadových událostí srovnává dění před třiceti lety s obdobím pražského jara a ukazuje všechny fáze vývoje naší společnosti pro transformaci.

Ze snímku Nedotknutelný. Foto: archiv MFDF Ji.hlava

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!