Mezinárodní den průvodců 2020 přinese pestrý program v Praze, Brně i dalších městech

Mezinárodní den průvodců 2020 přinese pestrý program v Praze, Brně i dalších městech 

V rámci oslav Mezinárodního dne průvodců se v sobotu 22. a v neděli 23. února můžete na mnoha místech republiky zúčastnit nejrůznějších procházek s odborným výkladem průvodců. Připraveny jsou toulky zajímavými lokalitami, nevšední témata i speciální akce pro děti. Vstup je zdarma či za symbolický poplatek.

Praha

V Praze jsou pro zájemce připraveny hned tři trasy. První povede k chrámu sv. Mikuláše na Malostranském náměstí a poté Nerudovou ulicí na Jánský vršek a zpět na náměstí. 

Druhá vás zavede do Karmelitské ulice, ke kostelu Panny Marie Vítězné (Pražské Jezulátko), na Maltézské náměstí, k slavné Lennonově zdi a Lázeňskou a Mosteckou ulicí opět zpět na náměstí. 

Třetí trasa vede Tomášskou ulicí k Valdštejnskému paláci, na Pětikostelní náměstí a Sněmovní ulicí zpět ke sv. Mikuláši. Na všechny trasy je sraz v sobotu 22. února ve 14 hodin na Malostranském náměstí. Vstup zdarma.

Malostranské náměstí Praha. Foto: Richard Mortel, CC BY-SA 2.0

Brno

Již 17. ročník akce proběhne v sobotu 22. a v neděli 23. února v Brně. Slavnostní zahájení vypukne v sobotu 22. února v 10 hodin na nádvoří Staré radnice, odkud budou po oba dny vycházet i všechny trasy. Cena jednotlivé procházky je 30 Kč, nutná je předchozí rezervace.

V sobotu od 10 hodin se můžete vydat například na toulky městem Po stopách slavných brněnských rodáků činných především v oblasti kultury a architektury nebo za reprezentativními budovami Komenského náměstí a budovou Fakulty sociálních studií, navrženou Ferdinandem Hrachem.

V sobotu od 14 hodin si nenechte ujít prohlídku Brno před 100 lety připomínající loňské výročí 100 let od vytvoření tzv. Velkého Brna připojením dvou desítek předměstských obcí. S dětmi od 6 let vyražte na trasu Po stopách brněnských pověstí. Dozvíte se, jak to vlastně bylo se slavným brněnským drakem i mnoho o slavných symbolech, které lze dodnes spatřit a denně je možná bez povšimnutí míjíte. 

Na neděli od 10 hodin je pro všechny, kdo město zatím příliš neznají, připravena procházka Historické Brno. Dozvíte se o historii Staré radnice, Zelného trhu a největšího brněnského náměstí Svobody. Podíváte se i do katedrály sv. Petra a Pavla a do kostela sv. Jakuba. S dětmi si můžete zopakovat procházku za pověstmi, nebo si centrum města projít s anglickým výkladem.

Neděle od 14 hodin láká na procházku Za osobnostmi z pamětních desek či trasu Smrt a rozklad v Brně aneb Až do morku kostí, která začne u zločinu a trestu a skončí u zrady a pomsty. Projdete se místy, na nichž se již od vzniku města řešily kriminální činy, zjistíte kde stával pranýř a vydáte se i směrem k popravišti. Od průvodkyň se ale dozvíte i řadu dalších zajímavostí a perliček.

Mezinárodní den průvodců v Brně. Foto: archiv TIC Brno

Další města

22. února proběhnou prohlídky s průvodci i v mnoha dalších městech. Vypravit se můžete do Olomouce, Kutné Hory, Pardubic, Jihlavy, Chocně, Litomyšle, Slaného, Prostějova, Chlumce nad Cidlinou či Poličky

Mezinárodní den průvodců připomíná vznik Světové federace asociací turistických průvodců v roce 1985. Každoročně připadá na 21. února a většina akcí se koná vždy o nejbližším víkendu.

Oslavy Mezinárodního dne průvodců. Foto: Martin Růžička, archiv TIC Brno

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!