Na to nejlepší z německy mluvených snímků i na zajímavé hosty láká Das Filmfest

Na to nejlepší z německy mluvených snímků i na zajímavé hosty láká Das Filmfest  

Na žhavé novinky z oblasti hraného i dokumentárního německého filmu zve 14. ročník Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, který se uskuteční ve dnech od 16. do 25. října v Praze, Brně, Plzni a Jihlavě.

Německý kandidát na prestižního Oscara, Romeo a Julie z vídeňského předměstí či chlapík, který řeší své finanční problémy tím, že se stane gigolem. Das Filmfest chystá výběr toho nejlepšího z aktuálních německých, rakouských a švýcarských snímků. Jeden z nejočekávanějších filmů A co třeba Adolf? ve středu 16. října v Kině Lucerna celý festival zahájí.

„Letos jsme zařadili do programu řadu komedií. Za všechny bych zmínila například snímky Love Machine nebo Zač nás trestáš?. Oba tyto filmy slavily u rakouského publika velký úspěch a věřím, že pobaví i naše diváky,“ říká Sarah Polewsky z Rakouského kulturního fóra. Celkem se návštěvníci dočkají osmi programových sekcí. Jedna z nich zavede diváky do dob minulého režimu, kdy bylo Německo rozděleno železnou oponou. Jiná se zaměří na rebelii a revoltu, nebo třeba na nejzajímavější dokumenty.

Kromě snímků láká festival i na řadu výjimečných hostů. Zmiňovaný úvodní film A co třeba Adolf? Dorazí osobně představit uznávaný režisér Sönke Wortmann. Na slavnostním zahájení nebude chybět ani muž, jenž po dvě desetiletí spoluutvářel podobu jednoho z nejprestižnějších a nejnavštěvovanějších filmových festivalů na světě – Dieter Kosslick, bývalý ředitel Berlinale. A dorazí i další tvůrci. „Máme velkou radost, že se nám letos podařilo do Prahy přilákat rekordní počet hostů a navíc hodně významných jmen, to z festivalu dělá atraktivní podívanou,“ láká Klára Arpa z Goethe-Institutu.

Roadmovie 25km/h uvede režisér Markus Goller,  Wackersdorf Oliver Haffner a Plavání Luzie Loose. Dorazí i režiséři Gregor Schmidinger se snímkem Nevrland či Eva Spreitzhofer s filmem Zač nás trestáš?. Českou metropoli navštíví také ikona fotografické scény a proslulý vyhazovač z berlínského technklubu Berghain Sven Marquardt, hlavní hvězda dokumentu Krása & pomíjivost.

Čtrnáctý ročník Das Filmfestu proběhne v Praze v kinech Lucerna, Atlas a Kino 35. V Brně se německy mluvené filmy zabydlí v kině Art, v Plzni v DEPO2015 a v Jihlavě v kině Dukla. Vstupenky na jednotlivá představení jsou již nyní v předprodeji.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!