Fotograf Festival letos reflektuje pád totalitních režimů na přelomu 80. a 90. let

Fotograf Festival letos reflektuje pád totalitních režimů na přelomu 80. a 90. let 

Transformaci společnosti ze socialismu do kapitalismu v letech 1985 až 1995 se věnuje devátý ročník Fotograf Festivalu v Praze s podtitulem Archeologie euforie. Od 26. září do 14. listopadu přinese šestnáct fotografických výstav, architektonické procházky i diskuze.

Postupný zrod a počátek české i středoevropské post-totalitní demokracie je leitmotivem letošního ročníku Fotograf Festivalu, a to u příležitosti třicátého výročí sametové revoluce i dalších událostí roku 1989, kdy téměř v celém východním bloku došlo k pádu komunistických režimů.

Dosud převažující bipolární pohled na tehdejší politické změny přitom celou situaci často zjednodušuje. S dnešním dostatečným odstupem se nabízí možnost podívat se na celou problematiku politických a sociálních změn nikoliv perspektivou přelomu, ale spíše tání či přechodu,“ nechal se slyšet kurátor letošního ročníku festivalu Pavel Vančát.

V rámci festivalu již probíhají čtyři výstavy, v prvním zářijovém týdnu odstartoval Zákaz vycházení – Pražská repríza na letenské venkovní galerii Artwall, o týden později se otevřela expozice Jasanský – Polák – Karny v Domě fotografie. Karlín Studios uspořádala výstavu Odmítnutí a v den zahájení festivalu si v Colloredo-Mansfeldském paláci odbyla vernisáž expozice Orient V soustředící se na zamyšlení nad východoevropskou identitou.

Z výstavy Orient V. Foto: archiv GHMP

Mezi highlighty letošního ročníku patří kolektivní výstava Obrazy konců dějin – Česká vizuální kultura 1985-1995, která se v Uměleckoprůmyslovém museu otevře 17. října. Tuto „antidekádu“ zachycuje prostřednictvím fotografie i dalších obrazových médií jako grafického designu, videa nebo třeba karikatury.

Návštěvníci by neměli přehlédnout ani výstavu ve Fotograf Gallery s prostým názvem Svoboda, která nabízí pohled na období od zrodu perestrojky po divoký kapitalismus optikou raných devadesátých let ve slovenské metropoli. Sérii šestnácti expozic završí rozsáhlý výstavní projekt 1989 ve Veletržním paláci, který se veřejnosti zpřístupní 15. listopadu.

Kromě výstav nabízí festival také doprovodný program, který zahrnuje komentované prohlídky, diskuze s odborníky na výtvarné umění a média nebo cyklotour či procházky sledující významná architektonická díla.

Organizátoři také připravují online archiv amatérských fotografií z přelomu 80. a 90. let s názvem Má historie, do něhož se na může zapojit každý. Z vybraných snímků poté sestaví výstavu prezentovanou v Uměleckoprůmyslovém museu. Inspiroval je maďarský projekt fortepan.hu, jehož výběr bude od 16. října k vidění v Ateliéru Josefa Sudka.

Úvodní foto: Z výstavy fortepan.hu, archiv Ateliéru Josefa Sudka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!