Zkuste natočit film za víkend. Můžete s ním dojít až do Cannes

Zkuste natočit film za víkend. Můžete s ním dojít až do Cannes 

Trávit víkend se dá na mnoho různých způsobů. Můžete jít do kina, na koncert nebo třeba na výlet. Ale také můžete zkusit natočit film. Pokud máte tvořivého ducha, rozhodně by vaší pozornosti neměl uniknout soutěžní festival 48 Hour Film Project. V Praze se v říjnu uskuteční už jeho 9. ročník a čeká vás neobvyklá výzva - natočit krátký film během pouhých 48 hodin.

Pokud tímto filmařským maratonem o víkendu od 11. do 13. října úspěšně projdete, uvidíte svůj film hned další víkend na plátně pražského Kina Dlabačov. A budete moct vyhrát některou z filmových trofejí ve zhruba dvou desítkách kategorií. "Celkový vítěz bude Prahu příští rok reprezentovat v konkurenci filmů z dalších 130 měst na světovém finále v Rotterdamu, odkud se může probít až na prestižní festival v Cannes," říká jeden z nových organizátorů pražské soutěže David J. V. Schöbl.

Pojďme se nyní podrobněji podívat, co vás během „osmačtyřicítky“ čeká, pokud se rozhodnete ji absolvovat. Nejdřív se musíte zaregistrovat, přihlašování běží na webu soutěžního festivalu https://praha.48hfp.eu. "Tahle soutěž je určená úplně pro každého, kdo má chuť zažít neobvyklý víkend. Stačí dát dohromady partu podobně naladěných kamarádů, vymyslet pro váš filmařský tým název a přihlásit se," popisuje další z organizátorů Štěpán Etrych, který se v minulosti stejně jako Schöbl soutěže mnohokrát účastnil v několika městech jako filmař.

Povinné ingredience

Jaký film tedy budete točit? To záleží téměř výhradně na vaší fantazii. Několik omezení ale na vás čeká. Za prvé si vylosujete žánr - jeden tým tedy bude točit třeba komedii, druhý horor a další například rodinný nebo němý film. "Je to proto, aby filmy byly pestré, jinak by se mohlo stát, že půlka týmů by točila třeba komedii," vysvětluje Etrych.

Další povinné ingredience už jsou ale pro všechny zúčastněné filmařské štáby stejné. Všichni musejí do svých filmů zakomponovat stejnou postavu, větu dialogu a rekvizitu. "Při sledování všech filmů při premiéře v kině je pak pro diváky v sále velmi zábavné sledovat, jak si s nimi jednotliví filmaři poradili," usmívá se Schöbl.

Všechny tyto povinné prvky se filmaři dozví v pátek 11. října večer na oficiálním zahájení festivalu. To se uskuteční v Rock Klubu Nová Chmelnice na Žižkově. V 19:30 začne všem tvůrcům tikat 48hodinová lhůta, během níž musejí film napsat, natočit a kompletně sestříhat.

Pro názornost uveďme pár příkladů povinných ingrediencí z minulých ročníků. Postava může být na první pohled docela obyčejná, jako například kuchař Tomáš Berger či kuchařka Tamara Bergerová. Také vynálezce Drahomír Čtvrtník nepůsobí vyloženě extravagantně. "Jako filmař jsem ale zažil na jedné osmačtyřicítce postavu s až pohádkovou charakteristikou: Michal Drobný, vodník," vzpomíná Etrych. Dodejme, že uvedená postava nemusí hrát hlavní roli.

Věta dialogu pak musí ve filmu zaznít nebo se objevit napsaná přesně v podobě, jak se ji filmaři dozví. Loni museli do svých filmů vměstnat repliku "Schoval jsi to dobře?", v dřívějších letech to byly věty "Tobě to prostě nedochází, že ne?“ nebo „Na to by přišel jenom génius." „Jednou jsme dostali větu dialogu, která zněla: Ještě jsem se nenaučil chodit po stropě,“ říká Schöbl.

Poslední ingrediencí je pak rekvizita - nějaká věc, která se ve filmu musí objevit. Loni to byl fén, v dřívějších ročnících například máslo, fotka, brambora, deštník nebo rohlík.

"Čím kreativněji s povinnými prvky filmaři pracují, tím lepší bývá výsledek. Například když rekvizitu použijete úplně jiným způsobem, než je pro ni obvyklé," dodává Etrych. Za nejlepší použití postavy, věty dialogu a rekvizity navíc můžete získat jedno z ocenění.

S jakým povinným zadáním se týmy budou muset popasovat letos, bude jasné až na zmíněném zahájení festivalu. "Zadání zatím ani my sami neznáme. Ale vymyslíme ho tak, aby pro filmaře bylo co nejkreativnější," prohlašuje Schöbl.

Foto: Aquarius Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!