Džin a ti ostatní. Nezapomenutelné hlasové výkony v animovaných filmech

Džin a ti ostatní. Nezapomenutelné hlasové výkony v animovaných filmech  

Jedním z nejdůležitějších aspektů animovaných filmů je zvuková stránka. Kromě hudby jsou to i hlasové výkony dabérů, kteří se snaží co nejvíc připodobnit své postavičce. Pojďme si připomenout ty nejlepší hlasy, které si zaslouží pozornost i po desítkách let.

Robin Williams v Aladinovi (1992) 

Nejspíš neexistuje jiný snímek, který by lépe ukazoval jeho energii, osobitost a schopnost skvěle improvizovat. Nejen že animace jsou na svou dobu skutečně úžasné a nadčasové, Williamsův výkon zůstává i po letech stále neodolatelný. Postavě Džina vdechl neobyčejné kouzlo a stal se prakticky hlavní postavou filmu. Aladin byl oceněn dvěma Oscary - za hudbu a za píseň Friend Like Me, které složil Alan Menken. Ten svůj talent ukázal i v dalších Disneyovkách, např. Na vlásku nebo Kráska a zvíře. Pro samotného Williamse pak Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která uděluje Zlaté glóby, vymyslela úplně nové speciální ocenění, jen aby jeho roli řádně oslavila.

Jeremy Irons ve Lvím králi (1994) 

Těžko byste u Disneyho hledali lépe nadabovanou zápornou postavu. Dokonale ztělesňuje zahořklého, vychytralého králova bratra Scara, který se marně snaží dostat na trůn. Ironsův výkon na animátory snímku zapůsobil tak moc, že nakonec některé jeho rysy přenesli do Scarova obličeje. I tentokrát snímek získal dvě zlaté sošky – legendární skladatel Hans Zimmer za hudbu a Elton John za krásnou píseň Can You Feel The Love Tonight.  

Tom Hanks v Příběhu hraček (1995) 

Všechny díly Toy Story jsou plné úžasných hlasových výkonů. Ať už jde o Tima Allena v roli Buzze Rakeťáka nebo Joan Cusack jako kovbojku Jessie. Skutečně nejvýraznějším však zůstává Tom Hanks jako kovboj Woody. Hanks propůjčil hlas postavičce s dobrým srdcem, která je až přehnaně tvrdohlavá, a ukázal, že si dokáže poradit s momenty obrovské frustrace i pokory. Na Oscarech sice film neuspěl, dočkal se však tří nominací za scénář, hudbu a za nejlepší píseň

Amy Poehler ve filmu V hlavě (2015) 

Hlavní hrdinka Riley je ovládána několika emocemi – Radostí (Amy Poehler), Strachem (Bill Hader), Hněvem (Lewis Black), Znechucením (Mindy Kaling) a Smutkem (Phyllis Smith). Právě postavička Radost namluvená Amy Poehler si postupně začíná uvědomovat, že Riley prostě pořád šťastná být nemůže. Díky komplexní práci s hlasem se do situace dokáže vcítit každý divák. Snímek byl oceněný Oscarem za nejlepší animovaný film a ve stejné kategorii bodoval i na Zlatých Glóbech.  

Eleanor Audley v Šípkové růžence (1959) 

Kdo by zapomněl na scénu, kdy po třech hodných sudičkách ke kolébce přichází zlá, aby na Růženku snesla ošklivou kletbu. Jde z toho hrůza, když sudička děsivě křičí: "Teď se budeš muset vypořádat se mnou, princi, a se všemi pekelnými silami!". Audley se takto do paměti zapsala všem. Zářila sice také v roli nevlastní matky Popelky, zlá sudička však zůstala nepřekonaná.  

Phil Harris v Knize Džunglí (1967) 

Jedná se o poslední snímek, který vznikal ještě pod dohledem samotného Walta Disneyho. Příběh chlapce Mauglího, kterého najde v džungli panter Baghíra a ujme se ho, je nesmrtelný dodnes. Phil Harris propůjčil svůj hlas medvědovi Balú, a když se mu o několik let později pokusil vyrovnat Bill Murray, všichni pochopili, že jeho výkon je nezaměnitelný. Už se mu nejspíš nikdo úplně nepřiblíží.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!