LFŠ 2019: Sheena667, První akční hrdina, Annina válka

LFŠ 2019: Sheena667, První akční hrdina, Annina válka 

Letní filmová škola rozproudila Hradiště již po pětačtyřicáté a i přes převážně zatažené dny představuje divákům velice různorodý program.

Sheena667

Co se může stát, když obyčejný automechanik Vadim z malé ruské vesničky objeví kouzlo erotického chatování? Může se mu změnit život. Vadim žije se svou ženou Olgou v domě pochybného vzezření a od života toho moc nečeká. Na internetu hledá to jediné, co mu chybí ke štěstí – náklaďák. Náhodou narazí na Sheenu667 z Ameriky a téměř okamžitě se do ní bláznivě zamiluje. Každý z nich ale bere tento „vztah“ úplně jinak.

Celý snímek je laděný do modré barvy, jako kdyby jej snad ozařovalo světlo monitoru. Drsná východní nátura a krajina se bije s rodící se láskou a upadajícím manželstvím, vzplanutí s lhostejností a fyzično s porozuměním. Vadim je z podstaty celkem jednoduchý, zároveň rozhodně ne zlý člověk, kterého je vám na jednu stranu líto a na tu druhou mu fandíte celou dobu. Stojí za to Sheenu vidět? Rozhodně, ale život vám nejspíš nezmění. I tak ale jde o poměrně vydařenou artovou komedii.

Hodnocení: 60 %

První akční hrdina

Se stopáží třiceti minut se dají dělat zázraky. O tom druhý den LFŠ přesvědčil režisér Jan Haluza narvanou Sportovní halu. V hlavní roli se objevuje Jiří Mádl, takže si asi část žen, které akčním filmům úplně nefandí, řekne, že se to pokusí zvládnout. Pozor, i vy se budete bavit! Tento snímek si nebere servítky.

Všechen kýč, který si v tomto žánru představíte, od ohně až po drsné bitky, krev, drsňáky, zbraně, automobilové honičky i zpomalené záběry má i První akční hrdina. Ovšem z toho všeho míchá šílený koktejl scén, které kupodivu fungují jako nejlepší komedie. A do toho ještě kopec nadsázky. Kulturní redaktor jako hrdina, který zachrání svou lásku ze spárů zabijáků? Je nepochybně těžké si to představit a možná je to v našem světě nereálné, ale… možná to řídí někdo úplně jiný. Spoiler: zachrání to puntíkatý deštník.

Hodnocení: 70 %

Annina válka

Na plátně se objevuje detailní záběr obilného pole. Když se po chvíli objeví na kusu země nehybná lidská dlaň, zatrne vám. Vítr bičuje strniště a těl přibývá. Když najednou se v té změti cosi pohne. Šestiletá dívenka se mrtvole vytrhne z objetí. Tak začíná její strastiplný boj o život v období druhé světové války.

Na hereččině profesionálním výkonu se shodla i jinak rozpolcená ruská filmová kritika. Mladinká Marta Kozlova tak bez jediného vyřčeného slova porazila i herečky s praxí o desítky let delší. Takhle vypadá dar od boha. Pokud jste dlouho rozdýchávali Pianistu v podání výjimečného Adriena Brodyho, Annina válka vás dostane. Společné je pro tyto filmy nejen historické období, ale také inspirace skutečným příběhem (i když byla slečna v reálu o něco starší). Všechno vnímáte úplně stejně jako malá Anna, veškeré zvuky, barvy a snad i chlad.

Hodnocení: 75 %

Foto: lfš

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!