Pořežte si city Ostrým nožem

Pořežte si city Ostrým nožem85%

Nový slovenský film režiséra Theodora Kuhna Ostrým nožem, který se jemně inspiroval vraždou studenta Daniela Teplého z roku 2004, sice nezanechá rány na divákově těle, ale na duši. Režisér se inspiroval skutečnou událostí a s mrazivou chladností vykreslil situaci v rodině po vraždě syna Dávida.

„Příběh není rekonstrukcí případu Daniela Tupého, ale bude pouze inspirován. Když se ptali toho režiséra, jaký je poměr pravdy a fikce, tak odpověděl, že některé věci v tom filmu jsou opravdu stoprocentně tak, jak se to stalo, a jiné skutečnosti jsou vymyšlené,“ uvedl před projekcí dramaturg Jaroslav Sedláček. „Příběh vyvolává otázku, jestli Slováci, a vlastně i my, žijeme v právní nebo spíš právnické zemi,“ dodal.

Film oceněný letos na Febiofestu vypráví příběh otce zavražděného studenta, Dávida Benka, který se ze všech sil snaží objasnit vraždu svého syna. Režisérovi se bravurně povedlo vykreslit situaci v rodině, kdy jeden z rodičů žije současností a druhý se neustále snaží tlačit na policii a prokurátory tak, aby byla vražda co nejdříve objasněna.

Příliš často se nestává, že by za kamerou stála žena. Denisa Buranová, pro kterou byl film druhou větší zkušeností po poetické Páté lodi, vdechla do celého příběhu surovost a zároveň nejistotu, a tak se podařilo vytvořit snímek, který je vizuálně velmi silný.

V několika okamžicích by se mohlo zdát, že snímek není příliš dynamický, chybí nějaký zvrat, který by celým příběhem otřásl. Vynahrazuje to ale spletitost soudních tahanic a neschopnost policie, která otci nedokáže pomoci. Celkově je snímek velmi emoční, a to nejen kvůli tématu, kolem kterého se točí, ale zejména pro nekončící maraton policejního vyšetřování.

foto: FB Ostrým nožom

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Ostrým nožom

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!