První den LFŠ: Tiché doteky sahají až do divákova nitra

První den LFŠ: Tiché doteky sahají až do divákova nitra70%

Za zavřenými dveřmi, na klidném holandském předměstí, se odehrává husí kůži nahánějící příběh o vztazích, manipulaci, lidské důvěře a morálce. Psychologické drama o mladé au pairce, která se vydává do světa na zkušenou, ale stane se součástí neočekávané tragédie.

Od prvních chvil tu něco nehraje. Hlavní hrdinka Michaela v podání Elišky Křenkové přijíždí do úhledného domu dobře situované slušné rodiny. Všechna její očekávání padají hned v prvních momentech. Dostane se jí chladného přivítání a se svým malým svěřencem Sebastianem si nerozumí. To všechno podtrhují podivná, mnohdy až nesmyslná pravidla.

Všudypřítomná upjatost a samota začíná být pro Miu, jak jí později začnou všichni říkat, na hranici snesitelnosti. To vše jednou v noci podtrhne odhalení šílených způsobů výchovy, kterých se chůva účastnit nehodlá. Postupně se ale věci začnou ukazovat v jiném světle. Střih. Au pairka sedí ve výslechové místnosti a baví se s policisty. Proč a jak nikdo neví.

Snímek je ze začátku pomalý, dialogy strohé, ale divák tak dostává čas na promýšlení a vnímání každého obrazu i toho, co se děje mimo záběr. V některých momentech se může zdát, že se především hlavní hrdinka nechová podle očekávání ani nejedná racionálně. Což se dá v její situaci vlastně překousnout. Z Tichých doteků musíme rozhodně vyzdvihnout gradaci děje, která je v závěru naprosto strhující a o překvapující momenty není nouze. To, co se v posledních minutách zrcadlí v dívčině tváři, je nepopsatelně silné a brutálně reálné.

Film je celý v angličtině a mně jako scénáristovi se tak naskytl zajímavý prostor. Pro žádnou z postav není rodným jazykem, proto někdy neumí jednoznačně vyjádřit, co cítí,“ přiblížil autor scénáře Jakub Felcman po projekci na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Do sálu dorazila také představitelka Mii Eliška Křenková a režisér Michal Hogenauer.

Mladý filmařský talent se ve svém celovečerním debutu rozhodl pro těžké téma a až na pár výjimek se ho zhostil se ctí. Dokázal tíživou atmosféru převést na všechny přítomné. Pokud by se ale více držel své inspirace, tedy skutečné kauzy týkající se podivné náboženské organizace 12 kmenů, rozhodně by doznění bylo daleko temnější a o poznání více hořké.

V kinech bude film od 3. října 2019.

Foto: Kviff

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!