Kolik stojí svoboda? Zeptá se festival Živá ulice a zavzpomíná na 30 let od sametové revoluce

Kolik stojí svoboda? Zeptá se festival Živá ulice a zavzpomíná na 30 let od sametové revoluce  

Plzeňský festival Živá ulice letos připomene 30 let od sametové revoluce. Během srpna se tak návštěvníci mohou těšit na zajímavá divadla, koncerty, filmové projekce i besedy se ženami českého disentu. Projekt Kolik stojí svoboda? proběhne ve dnech od 9. do 15. srpna.

Michal Ambrož & Hudba Praha, Lenka Dusilová, Michal Pavlíček & Monika Načeva a další dorazí v srpnu do Plzně, aby navázali na loňský projekt Kolik stojí svoboda?, který připomínal 50 let od okupace tehdejšího Československa. Tentokrát se bude vzpomínat na další důležité výročí. "Naším cílem je i letos připomenout návštěvníkům festivalu důležitost základních principů svobodné demokratické společnosti, kterou se nám podařilo za posledních 30 let vytvořit," říká ředitel festivalu Jakub Vedral.

Třicet let od sametové revoluce festival připomene prostřednictvím divadelních představení, koncertů i zajímavých setkání a besed. Chybět nebude například debata s ženami českého disentu Zapomenuté hrdinky, která se uskuteční ve středu 14. srpna v Andělském dvorku. Dorazí na ni mimo jiných signatářka Charty 77 Silvestra Chnápková či Rut Kolínská, zakladatelka hnutí mateřských center v ČR.

V Proluce i Andělském dvorku se budou promítat snímky z 90. let i ze současnosti. Chybět nebudou Žiletky Zdeňka Tyce, Jízda Jana Svěráka či Thelma a Selma od Ridleyho Scotta, britského režiséra a scénáristy. "Novější tvorbu zastoupí Špína Terezy Nvotové, po níž bude pokračovat přednáška s filmovým kritikem Kamilem Filou na téma sexuálního násilí a sexismu ve filmech a seriálech," přibližuje program jeho dramaturg Matěj Halaš, "všechny filmy i přednášku uvedeme již tradičně jako silent kino, tedy kino s vlastními sluchátky pro každého návštěvníka."

Netradiční divadelní zážitek nabídne Úvod do práce s PC - rekvalifikační kurz herce Petra Vaňka. Odehraje se v sobotu 10. srpna a nabídne interaktivní hru, která zájemce přenese do výukové učebny Krajského centra vzdělávání v Sadech 5. května. Roli novináře si pak budou moci návštěvníci vyzkoušet v inscenaci Fakescape 15. srpna v Café Regner.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!