Kořist: Kaya Scodelario se hurikánem a aligátory probojovala k excelentnímu hereckému výkonu

Kořist: Kaya Scodelario se hurikánem a aligátory probojovala k excelentnímu hereckému výkonu75%

Tvůrce Alexandre Aja přispěl svým novým počinem Kořist do hororového subžánru o zápasu na život a na smrt s nebezpečnými živočichy, kteří navíc zaútočí během obávaných hurikánů.

Takzvané natural horory, v nichž úhlavního antagonistu ztvárňuje příroda, především nebezpečná zvířata, se buďto mohou stát kultem, jako tomu bylo třeba u Spielbergových Čelistí nebo Ptáků v režii Alfreda Hitchcocka, v horším případě z nich vzejde fraška.

Aligátoři, kteří sehráli hlavní roli v novém snímku Kořist, nejsou ve filmovém světě žádným objevem. U společného počinu francouzského režiséra Alexandra Ajy (Hory mají oči, Zrcadla) a scenáristů, bratrů Rasmussenových to však na fiasko zdaleka nevypadá. Velký podíl na tom má zejména představitelka ústřední hrdinky Kaya Scodelario, známá tvář úspěšného britského seriálu Skins, která se v posledních letech vyprofilovala coby herečka zdatná v rozmanitých žánrech.  

Lákavou kořistí pro zabijácké krokodýly se Scodelario v roli talentované plavkyně Haley stává poté, co se navzdory zákazu od policie rozhodne zachránit svého otce (Barry Pepper), který neúmyslně zůstal s příchodem ničivého hurikánu v jedné z evakuovaných oblastí na Floridě. Na místě ho ale najde zraněného a uvíznutého ve sklepě domu, kde už se mezitím zabydlelo několik predátorů.

Mobilní telefony, jejich jediné spojení se světem, jsou záhy utopené nebo rozbité a šance na pomoc ze strany záchranářů takřka nulová. Dívka je nucena během pár hodin vymyslet plán přežití, než se s otcem utopí v rychle stoupající vodě nebo se nechá sežrat aligátory.

Rámec filmu, ze kterého se vyklubal poměrně napínavý horor, je de facto one-woman-show zmíněné Scodelario, podávající excelentní herecký i sportovní výkon. Příběh s nepříliš výraznou pomocnou rukou od Peppera táhne sama svou prořízlou pusou a neskutečnou sílou ducha. Verva, s jakou se snaží za každou cenu nevzdat boj, je sice obdivuhodná, její houževnatost je ale v určitých momentech až nevěrohodná a omlouvá ji jen hrdinčina fyzička a soutěživý duch díky sportovní kariéře.

Kaya Scodelario a Barry Pepper ve snímku Kořist. Foto: Paramount Pictures

V neúprosném hororovém tempu přibíjí do křesla skvěle načasované jumpscary, naturalistické záběry přímého boje se zvířaty i znepokojivé výjevy valících se vodních mas po protržení hrází za zvuku sirény. Naneštěstí je zbrzďují občasné, rádoby srdceryvné scény se vzpomínkami na šťastné období dětství a „zlatých časů“, kdy byli všichni členové rodiny ještě spolu, které si američtí tvůrci snad nikdy neodpustí.

Nezbývá však nic jiného než zatajit dech a držet pěsti protagonistům v této poutavé osmdesátiminutové jízdě, po které si možná rozmyslíte cestování na jih USA.  

Foto: Paramount Pictures

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Kořist

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!