Komedie Srážka s láskou přináší nekorektní humor, boj za životní prostředí, ale především skvělé herecké výkony a pravou lásku

Komedie Srážka s láskou přináší nekorektní humor, boj za životní prostředí, ale především skvělé herecké výkony a pravou lásku 80%

Americké romantické komedie jsou oblíbené, jednoduše rozpoznatelné a velmi předvídatelné – dva lidé se setkají, zamilují se, objeví se nějaký problém, který musí vyřešit a nakonec žijí šťastně až do smrti. Srážka s láskou, napsaná a režírovaná Jonathanem Levinem (Mrtví a neklidní), se od této předepsané normy moc neodchyluje, ale přesto povyšuje tento žánr na vyšší úroveň. A to především díky politicky laděnému tématu, výstřednímu scénáři a dokonalému obsazení v podání Charlize Theron a Setha Rogena, jejichž vzájemná chemie na plátně diváka uhrane, pobaví a přesvědčí, že pravá láska si vždy najde cestu.

Theron hraje Charlotte Field, současnou ministryni zahraničí, která se snaží stát první ženskou prezidentkou Spojených států. Charlotte je chytrá, rafinovaná a všestranně schopná vůdčí osobnost se smyslem pro pořádek. Rogenova postava, Fred Flarsky, je talentovaný novinář, který se nebojí říct, co si myslí, i když je to někdy přes čáru. Nejlépe se cítí v šusťákovce, ošoupaných džínech a teniskách. Nemají nic moc společného – kromě toho, že ona mu kdysi dělala chůvu a byla jeho první platonickou láskou.

Když na sebe jako dospělí opět narazí, Charlotte potřebuje nového řečníka pro svoji prezidentskou kampaň a jako autora svých budoucích projevů si impulzivně najímá právě Freda. Společně se vydávají na šílenou cestu plnou stresu, napětí, ale také zábavy a čisté lásky, která u nich nečekaně vzplane.

Ačkoliv Srážka s láskou příběhově připomíná snímek Hitch z roku 2005 v hlavní roli s Willem Smithem, kdy se obyčejný muž Joe zamiluje do jedné z nejmocnějších žen světa, nová komedie tento pohled na věc osvěžuje a přidává k němu něco svého, jako je až nekorektní humor, narážky na politickou situaci a globální problémy či samotnou lásku.

Jonathan Levine by měl dostat cenu za jeho práci za kamerou a i za samotný scénář. Namísto toho, aby začal s ideálním prvním setkáním Charlotte a Fredem, což je klasické klišé v podobných komediích, Levine staví oba dva na druhou stranu barikády od samého začátku a to jak ve společenských, tak politických názorech. Jejich vztah je díky tomu autentičtější, protože nepřipomíná jenom barevnou duhu a jednorožce, ale také ukazuje, jak to ve světě chodí.

Na druhou stranu je pravda, že v některých pasážích je komedie až příliš nereálná, což potvrzuje hned několik scén, jako napadení teroristy či další akční momenty ve filmu. Někomu také může vadit velmi sprostá mluva všech účinkujících a místy až nekorektní humor, který ale dělá z filmu skvělou parodii na dnešní společnost a především americkou politickou situaci.

Nesmíme opomenout herecké výkony, které jsou víc než skvělé. Rogen a Theron k sobě pasují dokonale a nakonec tvoří velmi harmonický pár. Theron zde opět dokazuje, že je velmi nadaná herečka a že je schopná vcítit se do každé role. Snímek navíc dává dostatečné množství prostoru dalším postavám, což je další veliké plus.

Srážka s láskou je velmi povedený snímek ukazující, že i ztřeštěná romantická komedie může být zábavná, ale zároveň poučná. Herci Charlize Theron a Seth Rogen povznáší tento žánr nad rámec jeho známé formule, a ačkoliv se možná na první pohled nezdají být jasnou volbou pro titulní film o lásce, nakonec nás přesvědčují o opaku.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Srážka s láskou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!