Jednoduchý komediální oblek jim pořád padne. Pověstný mezigenerační humor ale čtvrtí Muži v černém s novou ústřední dvojicí ztratili

Jednoduchý komediální oblek jim pořád padne. Pověstný mezigenerační humor ale čtvrtí Muži v černém s novou ústřední dvojicí ztratili45%

Neuralyzér, černé brýle a roztodivné bytosti. To zůstalo po dvacet dva let starém odkazu. Vtip ale nahradily dokonalejší vizuální efekty, Ameriku Evropa a Willa Smithe Chris Hemsworth. Ale i když Muži v černém: Globální hrozba ztratili velkou část svého původního kouzla, zůstavají klasikou, která neurazí, v dobře padnoucím obleku komediálního žánru.

Muži v černém se na filmové plátno vracejí už po čtvrté. Třikrát dokázali pobavit napříč věkovými kategoriemi zejména mezigeneračními výměnami Tommy Lee Jonese a Willa Smitha. Nyní na ně navazuje sequel s Chrisem Hermsworthem a Tessou Thompson. Ten sice v rámci celého komediálního žánru neurazí, ale ve srovnání s lehkým humorem svých starších předchůdců má co dohánět.

Stejně jako před lety i v Globální hrozbě má supertajná organizace, která chrání náš svět před hrozbami z vesmíru, moderní vybavení (jediné, co zřejmě nestárne, jsou neuralyzéry), schované centrály a mnoho úkolů. Například ochránit jednoho červa, který shodou okolností patří do královské rodiny. To se jim ale nepodaří. Díky tomu se začne odvíjet předvídatelný, nicméně celkem příjemný příběh hojně odkazující na úspěšnou sérii.

I když se tvůrci v čele s režisérem F. Garym Grayem snažili navázat na původní díly, nepodařilo se jim zopakovat to, co dělalo z Mužů v černém Muže v černém. Filmy si totiž nezískaly oblibu kvůli černým oblekům, roztodivným zbraním nebo příšerám, ale kvůli nadčasovým hádkám staré známé dvojice, agentů K a J, a samozřejmě jejich komediálnímu talentu.

Stejný oblek, jiný krejčí

To bohužel nedokážou nahradit ani svaly Chrise Hemswortha nebo úporná snaživost Tessy Thompson, kteří zastali místo ústřední dvojice ve čtvrtém díle. A i když jim komediální žánr stále padne, není tak dobře ušitý jako před lety.

Čtvrtý příběh se navíc téměř nezaobírá vysvětlováním pro mnohé už známého světa. Přesto by ale měl, jinak je totiž zpracovaný tak, aby obstál i jako samostatná podívaná pro jedince, kteří si k tajné organizaci ani nepřičichli. Diváci tak například přijdou o výcvik Tessy Thompson nebo o informace týkající se nových mimozemských ras a děj se daleko více přesune do vizuální roviny. Předvádí tak daleko víc zbraně a akční honičky, než zajímavosti ze světa mužů (a žen), kteří nikdy neodkládají oblek.

Co ale zůstává, je nepříliš překvapivý, dalo by se říci naivní, ale pohodový příběh, který nikoho neurazí. Příjemně se u něj pobavíte, poznáte pár nových mimozemšťanů, občas se u něj dokonce i zasmějete. Jen už nepřináší z hvězd to nadpozemské kouzlo, díky kterému se tenhle odkaz udržel více než dvacet let.

Ve vesmíru komediálního žánru jsou přesto noví Muži v černém jasnou hvězdou, ke které se vyplatí na pár hodin zaletět pro nenáročnou zábavu. Sice se za ta léta trochu proměnila, ale oproti jiným skomírajícím útvarům, které poletují okolo, se na ní nebudou diváci nudit a ani z ní nebudou odlétat se znechucením, spíš s nostalgickým povzdechnutím.

Jednu nespornou výhodu ale Globální hrozba přece má. Černý perfektně padnoucí oblek, který se kupodivu nikdy nepomačká ani nezašpiní, rozhodně oku více lahodí na Chrisu Hemsworthovi a Tesse Thompson, než na předešlé ústřední dvojici.

Názor informuji.cz: 45%

Kdy a kde dávají film: Muži v černém: Globální hrozba

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!