Rozpačitý start třetí sezóny. Z dystopického Příběhu služebnice už nemrazí tolik jako dřív

Rozpačitý start třetí sezóny. Z dystopického Příběhu služebnice už nemrazí tolik jako dřív60%

Po dechberoucí první sérii, za kterou nezaostávala ani následující, se seriál podle románu kanadské autorky Margaret Atwood přehoupl do třetí sezóny. Další řada má své starší sourozence ale v čem dohánět.

Po roce se na obrazovky vrátil úspěšný seriál z produkce streamovací služby Hulu Příběh služebnice, 5. června společnost vypustila do světa hned tři epizody naráz. Aktuální třetí série plynule navazuje na závěr předcházející, kdy ústřední hrdinka June/Offred (Elisabeth Moss) učinila zásadní životní rozhodnutí. Pokud jste první dvě série dosud nezhlédli, varujeme před vyzrazením děje níže.

Diváci se opět ocitají v republice Gileád na území někdejších Spojených států, kde vládne variace klerofašistického režimu s vyhrocenými ekologickými idejemi. V důsledku znečištění životního prostředí a nemocí ztratila společnost plodnost a ženy, které jsou schopny počít dítě, jsou nuceny sloužit velitelům a jejich manželkám a přivést jim na svět potomka.

Elisabeth Moss v třetí sérii Příběhu služebnice. Foto: archiv Hulu

June, které bylo podle jejího velitele Freda Waterforda (Joseph Fiennes) přiděleno jméno Offred (Fredova), nakonec svůj úkol splní, odmítá se však smířit s myšlenkou, že by její dcera vyrůstala v totalitním státě. S pomocí hospodyněk Mart a milence Nicka (Max Minghella), jenž je biologickým otcem jejího dítěte, se jí podaří novorozence dostat do auta, kterým další služebnice Emily (Alexis Bledel) prchá do svobodné Kanady.

Útěku, který jim zorganizoval Emilyin velitel Lawrence (Bradley Whitford), se však June nakonec vzdá, aby se pokusila získat zpátky svou starší dceru, která jí byla odebrána.

Silný cliffhanger z posledního dílu druhé sezóny logicky vzbudil velká očekávání a nastolil několik zásadních otázek. Čeká June za její pokus o útěk a unesení (byť vlastního) dítěte potrestání? Pokud vyvázne bez trestu, podaří se jí najít starší dceru a emigrovat s ní do Kanady, kde žije její manžel? Jaké důsledky bude mít zmizení dítěte pro Waterfordovy?

Pár odpovědí nabídl už trailer třetí série, podle něhož se Emily za hranice s malou Nichole dostala a který naznačil i určitou podobu spojenectví mezi June a Waterfordovou manželkou Serenou Joy (Yvonne Strahovski), které se předtím moc v lásce neměly. Z videa bylo patrné i to, že June se rozhodla nevzdat a pokračovat v odboji, se kterým koketovala už od poloviny seriálu.

Joseph Fiennes v třetí sérii Příběhu služebnice. Foto: archiv Hulu

Skvěle vykreslené represe režimu a nezlomné mateřské vazby a také věrné držení se děje románu a následně i odkazu literární předlohy nastavily během dvou sérií laťku seriálu vysoko nad průměrem. Bylo tedy nasnadě, že pokud některá z těchto kvalit vypadne, může děsivá dystopie sklouznout do jakési vizionářské telenovely nafouknuté do deseti sezón – s tímto počtem podle svých slov uvažoval tvůrce seriálu Bruce Miller. Později ale svůj výrok přehodnotil a uvedl, že chce, aby měl příběh jasný začátek a konec.

Zda se Millerovi jeho záměr podaří, zatím podle prvních vypuštěných epizod moc nevypadá. Svou nejsilnější zápletku s hrdinčiným těhotenstvím už adaptace vyčerpala a začala sbírat drobečky, které po ní zbyly, což bude na vyšplhání zpátky na vrchol těžko stačit.

Yvonne Strahovski v třetí sérii Příběhu služebnice. Foto: archiv Hulu

Napjatá atmosféra příznačná pro předchozí série zmizela jak pára nad hrncem a strach už nebudí podivně shovívavý Waterford, natož pak jeho zdrcená choť, která truchlí po ztrátě vytouženého dítěte a energii najde jen na podpálení domu.

Situaci má naopak pevně v rukou June, pro kterou její vzdor neměl prakticky žádný dopad, čímž Gileád opět ztrácí na věrohodnosti. Pozornost se nyní více než na ni obrací na azylantku Emily, ani scény z Kanady však žádné překvapující momenty nepřinesly.

Zajímavé motivy přislíbila postava cynického velitele Lawrence i možné větší rozehrání revolty ze strany June a dalších poddaných. Pokud však budou zbylé díly pokračovat v duchu první třetiny, diváky čeká sledování jen ze setrvačnosti bez významnějšího efektu.

Foto: archiv Hulu

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!