Víkend otevřených zahrad v Praze: rozkvetlá romantická zákoutí, komentované prohlídky i program pro děti

Víkend otevřených zahrad v Praze: rozkvetlá romantická zákoutí, komentované prohlídky i program pro děti 

Již tento víkend 8. a 9. června se můžete na vlastní oči přesvědčit, jaké netušené přírodní skvosty naše metropole skrývá. Některé ze zahrad se otevírají zcela mimořádně, jiné si pro návštěvníky připravily bohatý doprovodný program. Dáte přednost malebné zahradě starobylého paláce v centru města, romantickým zákoutím galerijní zahrady na Letné, honosným Palácovým zahradám pod Pražským hradem, Průhonickému parku zapsanému na seznam UNESCO, klášterní zahradě benediktinského opatství v Břevnově nebo programu pro děti ve Stanici přírodovědců?

Barokní zahrada U Cenzorů

Za zdmi domu u Cenzorů, stojícího v samém centru města u Haštalského náměstí, objevíte kouzelnou barokní zahradu se stěnami porostlými břečťanem, pítkem pro ptáky vyrobeným z trubky a starého lavoru a sochami ztrácejícími se v bujné zeleni stromů, keřů a květin. Otevřeno bude v sobotu 8. června od 14:00 do 17:00 hodin a v neděli 9. června od 12:00 do 16:00 hodin. V sobotu ve 14:00 hodin navíc zahradu rozezní tóny barokní hudby. Vstup na koncert činí 20 Kč, jinak je volný.

Bílkova vila

Za zvýhodněné vstupné 60 Kč budete moci po oba víkendové dny od 10:00 do 18:00 hodin navštívit unikátní secesně-symbolistickou Bílkovu vilu a její zahradu nedaleko Pražského hradu. Vilu navrhl a pro sebe a svou rodinu zrealizoval sochař, kreslíř, grafik, ilustrátor, návrhář nábytku a užitého umění a částečně i architekt František Bílek.

Bílkova vila. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Klášterní zahrada benediktinského opatství v Břevnově

Klášterní zahrada nejstaršího mužského kláštera benediktinů v českých zemích na pražském Břevnově bude otevřena po celý víkend od 7:00 do 20:00 hodin. Prohlédnout si můžete terasovitou zahradu včetně zrekonstruované oranžerie, v níž sídlí galerie Entrace. Od 12:00 do 18:00 hodin zde bude přístupná výstava Karolíny Mikeskové a Roberta Pratta s názvem Either way just let me know.

Zahrada galerie Scarabeus

Zahrada galerie Scarabeus na Letné si vás získá alejí 70 let starých lip, okrasnými stromy a keři, růžemi, trvalkami a letničkami. Fasády okolních domů jsou porostlé popínavými rostlinami až do výšky 6. patra, nechybí jezírko s hnízdícími kachničkami mandarinskými, králíci Čekanka a Zajda, morče či hrdličky chechtavé. Za teplého počasí zde mluví i papoušek Žakula. V době Víkendu otevřených zahrad platí jednotné zlevněné vstupné 50 Kč, obsahující prohlídku muzea kávy, výstavu loutek a prohlídku zahrady, děti do 6 let zdarma. Otevřeno bude po oba víkendové dny od 12:00 do 17:00 hodin. V neděli se od 14:00 hodin uskuteční komentovaná prohlídka zahrady s její zakladatelkou.

Zahrada galerie Scarabeus. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Palácové zahrady pod Pražským hradem

Komplex Palácových zahrad pod Pražským hradem, které vznikly v průběhu 18. století, zahrnuje celkem pět zahrad – Ledeburskou, Malou a Velkou Pálffyovskou, Kolowratskou a Malou Fürstenberskou. Najdete v nich množství teras, pavilonů, oranžerií a glorietů a ochuzeni nebudete ani o krásné výhledy na historické centrum Prahy. Otevřeno je po oba dny od 10:00 do 19:00 hodin, vstupné činí 100/80 Kč. Komentované prohlídky s výkladem o historii zahrad vycházejí v sobotu i v neděli v 15:00 a v 17:00 hodin.

Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy

Smíchovská Stanice přírodovědců zpřístupní 8. června široké veřejnosti svoji zahradu i skleník s tropickým teráriem. Probíhat budou komentované prohlídky (sraz v bylinkové zahrádce ve 12.00 a 14.00 hodin), zahradnické workshopy, soutěže a spousta aktivit pro děti s tématem poloopiček Kukang. Chybět nebude ani občerstvení. Od 16:00 hodin se můžete těšit na módní přehlídku s herečkami Terezou Brodskou, Klárou Trojanovou, Veronikou Čermák Mackovou a Bárou Mudrovou. Vstupné 50 Kč.

Zahrada Stanice přírodovědců Praha 5. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Průhonický park

Průhonický park o rozloze 250 hektarů byl prohlášen národní kulturní památkou a zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. V rámci Víkendu otevřených zahrad láká v neděli 9. června na doprovodný program, při němž budete moci navštívit běžně nepřístupné části zámku včetně kostela (od 11:00 a 13:00 hodin) a v rámci komentovaných prohlídek parku se dozvědět řadu zajímavostí. Prohlídky povedou do Podzámeckého alpinia (od 12:00 a 14:00 hodin), jehož obnova byla dokončena v dubnu 2017, a do centrálního Alpinia (od 13:00 a 15:00 hodin). Park je otevřen po oba dny od 10:00 do 18:00 hodin. Za vstup zaplatíte klasické vstupné 80/50 Kč, komentované prohlídky i další program je zdarma. V zámku momentálně probíhá i výstava obrazů Alexandry Dětinské Z hradu do zámku.

Průhonický park. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Zahrada Trojského zámku

V neděli 9. června můžete od 10:00 do 19:00 hodin navštívit i zahradu Trojského zámku, jejíž součástí jsou fontány, zahradní divadlo, slavnostní schodiště, bludiště z habrových plotů, oranžerie či rozsáhlý jabloňový sad rozdělený na osm obrazců. Na návštěvníky čeká celodenní doprovodný program zahrnující komentované prohlídky zahrady s hlavní zahradnicí Kateřinou Oseckou ve 13:00, 15:00 a 17:00 hodin, reflexi současných výstav či tanečně-pohybovou performanci Dagmar Chaloupkové a Michala Záhory. Vyzkoušet si budete moci i tvorbu z keramické hlíny či z dalších přírodních materiálů, prostorovou a textilní tvorbu, experimentální šperk a aranžování květin. Vstupné do zahrady je zdarma.

Toulcův dvůr

Toulcův dvůr, jedna z největších přírodních zahrad v České republice, si na Víkend otevřených zahrad přichystal prohlídky celého areálu i běžně nepřístupných míst. Podívat se budete moci například do místního zahradnictví či do tzv. tajné zahrádky Rodinného centra Mateřídouška. Sraz na prohlídku vycházející v sobotu i v neděli ve 14:00 hodin je v infocentru, vstupné činí 60/40 Kč. Rezervace nutná.

Toulcův dvůr. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Trojský zámek. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!