Dokument Můj nový život otevírá palčivé i nadějeplné téma dětské onkologie

Dokument Můj nový život otevírá palčivé i nadějeplné téma dětské onkologie55%

Režisér, scenárista a kameraman v jedné osobě, Milan Klíma, uvádí svůj celovečerní dokumentární debut Můj nový život. Ve snímku se zabývá v české kinematografii nepříliš propíraným tématem dětských pacientů s nádorovým onemocněním.

Květnové uvedení dokumentárního filmu Milana Klímy je ve skutečnosti obnovenou premiérou. Snímek byl k distribuci připravený totiž už v prosinci 2017 a z tohoto období pocházejí jeho poslední záběry, které jsou plné naděje a optimismu.

Takového rázu počáteční scény rozhodně nejsou. Časosběrný film, který pojednává o osudech pěti nezletilých onkologických pacientů, začíná nejsmutnějším příběhem o šestnáctileté Šárce, jež svůj boj s rakovinou prohrála. Diváci tak hned na počátku mohou během nejemotivnějších chvil z celého filmu nabýt dojmu, že takto vypjatý a nemilosrdný bude i jeho zbytek.

Následujících osmdesát procent ale naopak víceméně publikum uchlácholí v tom, že i přes někdy značné zdravotní následky se podobné číslo rovná podílu dětí, kterým život onemocněním neskončí. Léčba je paradoxně může i v mnohém obohatit, což ve filmu nejlépe ilustruje příběh Elišky Podzimkové, známé ilustrátorky, která si po prodělání nemoci uvědomila své umělecké ambice, a Věrky, jež i přes svůj handicap amputované nohy hravě zvládá jezdit na kole a závodně plavat.

Nejvíce však ze snímku vyvstává dojem, že dokud se něco podobného nestane nám, nebo se nás to osobně nedotkne, naplno si neuvědomíme cenu svého zdraví.

Pokud by snímek zůstal pouze u rozhovorů s hlavními aktéry a jejich blízkými, vyvolal by pravděpodobně mnohem silnější efekt. Naneštěstí do něj příliš zasahuje jakési amatérské PR ze strany stejnojmenného projektu, který natočení inicioval.

94minutový film obsahuje nadbytečné záběry z aktivit spolku evokující vlezlé reklamní spoty, v nichž lékařka Lucie Hrdličková a její spolupracovníci sdělují nepříliš důležité informace, de facto fráze. Výjimkou jsou scény z konference o dětské paliativní péči, která v tuzemsku stále zůstává velkým tabu.

Nešikovná reklama, kterou tvůrci ostatně mohli vložit nenásilně do titulků na samotný konec snímku, rozbíjí jinak technicky průměrně zvládnutý dokument, jehož největším přínosem je nastolení mimořádného tématu.

Foto archiv APKCS

Názor informuji.cz: 55%

Kdy a kde dávají film: Můj nový život

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!