Finále Plzeň 2019: Hold Hanzelkovi a Zikmundovi. Cesta jako žádná ze sta je plná gagů a úchvatných scenérií

Finále Plzeň 2019: Hold Hanzelkovi a Zikmundovi. Cesta jako žádná ze sta je plná gagů a úchvatných scenérií70%

Bezmála 130 tisíc kilometrů zvládli letecky, autem, pěšky i na oslu. Dva mladí cestovatelé z Plas se vydali po stopách nejslavnějších českých cestovatelů a ze svého putování přivezli celovečerní dokument.

Do Asie je Cesta jako žádná ze sta – verš z táborové písničky použitý v názvu dokumentu jako pocta cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který se letos 14. února dožil stých narozenin, i jeho souputníkovi Jiřímu Hanzelkovi. Ti před šedesáti lety vyrazili na svou slavnou eurasijskou cestu, která trvala více než pět let a při níž navštívili množství států v Asii a části Oceánie.

Na jejich exotické putování v loňském roce navázala dvojice mladých cestovatelů, Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek. Projeli přes třicet zemí za pouhých devět měsíců a hledali konkrétní místa, která H+Z na svých cestách dokumentovali. S sebou měli snímky, které jejich předchůdci pořídili, a snažili se o jejich přesné rekonstrukce. O svém dobrodružství nedávno vydali i knihu Zikmund100 a se stejnojmennou cestovatelskou show jezdí po republice. A několik týdnů s nimi v Asii strávil i filmový štáb.

V hodinu a půl dlouhém dokumentárním filmu se tvůrci rozhodli zprostředkovat cestovatelské zážitky ze čtyř zemí – Indie, Nepálu, Indonésie a Ruska. Zaměření se na tyto regiony se jeví logicky: každému z nich je dán dostatečný prostor a divákovi se tak nepředkládají útržkovité nekompaktní informace. Navíc nabízejí rozmanitý pohled na různé tváře Asie – v jednu chvíli se kluci ocitají v parném dni na palmových plantážích, jindy mrznou na nekonečných sibiřských pláních.

Snímek není klasickým dokumentem, naopak jde spíše o jednotlivé střípky z cest, které Lukáš s Tomášem komentují, často ironicky, jindy vážněji, vždy však v patřičném kontextu. Celý film působí hodně spontánně a uvolněně – přirozenou formu z tohoto důvodu narušují jakoby násilím doplněné scény, kdy jsou protagonisté zpovídání filmaři, aniž by v těchto svých monolozích říkali něco podstatného. A to i na úkor impozantních dronových záběrů krajiny, především z Kamčatky a Sumatry.

Odstranitelnou vadou je i špatné ozvučení filmu. Přes mohutný asijský hluk, který autoři mohli předpokládat, často není slyšet komentáře aktérů ani jejich rozhovory s domorodci. Svůj účel, tedy přiblížit putování našich fenomenálních cestovatelů, však počin splnil. Odhodlání Hanzelky a Zikmunda i práce jejich následovníků si bezpochyby úctu zaslouží.

Foto archiv Finále Plzeň

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Cesta jako žádná ze sta

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!