Sandra Bullock prokazuje v postapokalypse Bird Box excelentní kondici

Sandra Bullock prokazuje v postapokalypse Bird Box excelentní kondici80%

Snímek Bird Box staví na neotřelé variaci na postapokalyptickou story a zejména na znamenité Sandře Bullock, která ani po třiceti letech v branži neztrácí dech a stále zvládá náročné úlohy.

Žádní zombie, mimozemšťani ani obrovská monstra. Hrůza bytostí, které jsou metlou lidstva ve filmové adaptaci románu Joshe Malermana Bird Box (česky vyšel pod názvem V pasti), spočívá v jejich schopnosti ukazovat lidem věci, po jejichž spatření okamžitě páchají sebevraždu. Životně důležité je proto zakrýt si oči a obklopit se ptáky, kteří dokážou jejich přítomnost vycítit. V krabici je na cestě za lepším životem v postapokalyptickém světě přenáší hlavní hrdinka Malorie v podání Sandry Bullock.

Pro postapokalyptické příběhy typická heterogenní skupina hlavních přeživších postav je základem i filmu společnosti Netflix, v němž jsou však kvóty na společenskou pestrost až příliš okaté – mezi charaktery, které se před všudypřítomnými démony ukryjí v obrovském domě, nechybí několik Afroameričanů, Asiat, homosexuálové, Malorie coby zástupkyně svobodných matek ani naivní zelená vdova. Častý střet jejich rozdílných světonázorů zavdává příčinu hádkám a chybným rozhodnutím – harmonie mezi postavami by však znamenala nudu pro diváka.

Na žánr standardní, ničím se nevymykající dialogy, občas okořeněné hláškami Johna Malkoviche v úloze (jak jinak než) cynického macha, zvedá jednak originální nápad autora knižní předlohy – aby postavy přežily, přijdou o nejdůležitější lidský smysl vedle sluchu, který hrál podstatnou roli v obdobném loňském hororu Tiché místo.

Celý snímek dánské režisérky Susanne Bier (Druhá šance, Lepší svět) ale jednoznačně táhne takřka nepřekonatelná Sandra Bullock, která v málo uvěřitelném věku padesáti čtyř let zvládne přesvědčivě ztvárnit těhotenství, osamělost svobodného rodiče i nezlomnost ducha při náročném přežívání.

Střídání flashbacků, které ukazují události těsně po nastalé apokalypse, se současností, kdy Malorie čelí zřejmě nejtěžší zkoušce ve svém životě, na příjemné a plynulé dvouhodinové stopáži bylo ze strany tvůrců patřičně zvolené – natahovat děj do nekonečného seriálu jako třeba v případě Živých mrtvých by nemělo žádný smysl.

Foto © Netflix

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Bird Box

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!