Věrní nevěrní čarují se zákony milostných absurdit. Jsou originální komedií francouzského střihu

Věrní nevěrní čarují se zákony milostných absurdit. Jsou originální komedií francouzského střihu80%

Louis Garrel ve svém druhém celovečerním snímku dostává hrdiny (včetně toho svého) do milostného trojúhelníku, ve kterém atakuje hranice tradičních romantických hodnot za účelem královské zábavy.

Je svěží kombinací absurdity a lehkého humoru ze země galského kohouta. Snímek Věrní nevěrní zaujal už diváky na letošním Febiofestu, a nyní i publikum filmů v běžné distribuci ochutnává francouzskou delikatesu, za níž se schovává satira na palčivé téma. Komedie, která je napsaná velmi chytře a zrealizovaná ještě lépe, je originálním francouzským kusem, který můžeme v chaotickém prostředí tuzemské veselohry na plátnech pouze závidět.

Ábela (Louis Garrel) opustí celoživotní láska Marianne (Laetitia Casta), která mu oznámí, že čeká dítě s jiným mužem. O deset let později se ale vrací zpět do jeho otevřené náruče. Udrží tentokrát svůj vztah, nebo bude láska o dekádu později poznamenaná tajnými skutečnostmi? Louis Garrel režíruje druhý celovečerní film s vlastní maličkostí v hlavní roli.

Zpočátku si divák připadá jako Alenka v říši divů. Absurdní situace jsou servírované ještě za tepla a Garrel se nebojí momenty dotáhnout až na hranici možného. Ábel přijme rozhodnutí Marianne podobně jako nákupní seznam do obchodu a publiku už musí být jasné, že nepůjde o klasickou komedii. 

Čistá komedie to dle propagace skutečně není, ale typickému Čechovi se zřejmě pomyslný jazýček na misce vah přece jen pohne pryč od okamžiků, které k vytvoření příběhu autor potřeboval, ale ryze k úsměvu nejsou. Mohl být víc romantický a přidat na dramatu, ale bylo by hloupé nahradit absurdní situace. Navíc by mohl prohloubit nečitelnost žánru.

Garrel hodného až hloupoučkého Ábela zvládá skvěle a snímek si krade pro sebe i přes to, že mu protiklady hrají talentovaná Laetitia Casta a dcera piráta z Karibiku Lily-Rose Depp. Celý milostný trojúhelník působí trochu neuvěřitelně, stejně jako klíčová rozhodnutí v průběhu jeho naplňování, ale naivní kostra zde funguje.

Mírně pomáhá i to, že jde o francouzský film. Ačkoliv rozhodně nechceme nikoho škatulkovat, řeč Napoleona nebo Françoise Villona je v kombinaci s přestřeleným humorem a milou hloupostí to pravé ořechové. Elysejský palác promine.

Věrní nevěrní působí jako milý a oddechový film, který si rádi pustíte znovu. Ve větším měřítku nejsou žádným zázrakem kinematografie, ale Francouzi jsou v podobném žánru, jak to říct, zkrátka nedotknutelní.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Věrní nevěrní

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!