Jak (ne)vládnout? Komedie přináší radikální pojetí Machiavelliho, které vám nedodá klidu

Jak (ne)vládnout? Komedie přináší radikální pojetí Machiavelliho, které vám nedodá klidu70%

Nečekaným a dosti nápaditým způsobem přistoupili k renesanční politologické klasice mladí umělci v čele s režisérkou Annou Klimešovou. Jejich svérázné pojetí Vladaře uvedlo v premiéře pražské divadlo Komedie.

Ať už diváci čekali od autorské divadelní adaptace díla Vladař od Niccolò Machiavelliho cokoliv, takové pojetí nejspíše ne. Ansámbl pokročilých studentů z DAMU v Komedii uvedl radikální a velmi volné zpracování politologických pouček florentského filozofa, který od rad Lorenzu Medicejskému postupuje až k obecnějším myšlenkám o vládnutí a moci.

Útlý spis tvůrcům posloužil spíše jako podnět pro aplikaci Machiavelliho úvah na různé nechvalně známé historické události. Namísto celistvého příběhu publiku předkládají nastínění situací, kdy se panovník nechal příliš opít mocí a následně měla jeho povětšinou nesprávná rozhodnutí fatální důsledky buď pro něj samotného, nebo pro jeho „podřízené“.

Pro takové případy nemuseli sahat do dávných dějin. Do jinotajů ukryli mnichovskou dohodu, okolnosti atentátu na Františka Ferdinanda d'Este i umírající demokracii v současném světě.

Z inscenace Vladař v divadle Komedie. Foto archiv Městských divadel pražských

Radikální není jen celkový přístup k textu, kde se pouhá inspirace vzhledem k jeho charakteru jeví jako nejvhodnější způsob. Pětice mladých herců se v inscenaci navzájem oslovují svými civilními jmény, což na jednu stranu působí autenticky, na stranu druhou to však může způsobit nepochopení dění na jevišti, kdy lze vykreslené události odhadnout jen pomocí kostýmů a rekvizit v dané scéně či odhalením nenápadných náznaků. K tomu přispívá i občasné používání cizích jazyků, které navíc po technické stránce není příliš srozumitelné.

Vše ale zachraňuje sladěný herecký soubor, jenž tvoří výhradně mužští představitelé – přeci jen, kolik známe kontroverzních žen-panovnic? Nejenom interakcí s obecenstvem, kterému někdy až nepatřičně narušují osobní prostor, ale i (s přihlédnutím k jejich věku a dosavadním zkušenostem) úctyhodným provedením rozmanitých rolí dokážou navozovat nepříjemné pocity. Dusivému ovzduší v sále jen dodává na síle neméně skličující hudební podkres.

Foto archiv Městských divadel pražských

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!