Francie nedotknutelná nebyla. The Upside pobaví, ale je cítit sprostou hollywoodskou krádeží

Francie nedotknutelná nebyla. The Upside pobaví, ale je cítit sprostou hollywoodskou krádeží40%

Režisér Neil Burger zapnul americký dabing a Ludovica Einaudiho vyměnil za Arethu Franklin. Film The Upside, neboli američtí Nedotknutelní, je neskutečně sympatický a zábavný. Tedy pokud si nepřipustíte, že dělat téměř identický remake 8 let po veleúspěšném originálu je snad největší filmová svatokrádež v historii.

 

Představte si, že v Česku natočíte film, který je chytrý, zábavný, dojemný a zatraceně úspěšný po celém světě, ačkoliv vznikl v srdci Evropy. Do deseti let vaše dílo někdo z Ameriky vezme, a protože jako zářný případ líného filmového fanouška nechce číst titulky pod nějakým divným jazykem s háčky a čárkami, udělá svůj vlastní hrdý snímek a označí ho remakem. Mysleli jste si, že je vaše dílo oceňované filmaři po celém světě nedotknutelné? Vítejte v Hollywoodu.

Milionář Phillip (Bryan Cranston) je po nehodě během paraglidingu ochrnutý a upoutaný na vozík. Za svého pečovatele a asistenta zvolí nečekaně mladíka z předměstí Della (Kevin Hart), který právě opustil zdi věznice a je tím nejméně vhodným kandidátem. Jejich nepravděpodobné soužití bují v přátelství, které dává chuť do života.

Žádný film v poslední dekádě nemůže přesněji plnit tak často slýchané chlubí se cizím peřím. The Upside, v české distribuci znovu sarkasticky přeložený jako Nedotknutelní, našel producenty, kteří měli tu drzost poslat poameričtěnou dvojici znovu na plátna. V českých kinech dokonce s mottem příběh, který stojí za to vyprávět znovu. Do nebe volající je, že snímek samotný disponuje skutečně jen několika změnami oproti francouzskému originálu. Zápletka je stejná, dokonce i vtipné scénky zůstávají identické. Phillip i Dell (nikoliv Driss) jdou na operu, jezdí rychlými auty a nebo opakují scénu s holením plnovousu. Stejné jsou i masáže uší, Dellovo nadceněné umělecká dílo i úvodní krádež cenné relikvie z Phillipovy sbírky.

Jaký to tedy má smysl? Z čistě uměleckého hlediska žádný. Na druhou stranu, i když je to ohromně nefér, Cranston s Hartem mají skvělou chemii, Kidman je roztomile divná a celá story podle skutečnosti prostě chytí za srdce. U scén se zasmějete a netradičním parťákům fandíte bez výjimky. Má to však ono zmiňované ALE. Krásná francouzská pohádka je vtažená pozlátkem americké kinematografie. Galský kohout dostal tvrdý úder a němůže se nikterak bránit. Jak typické pro současné USA, kultura nekultura.

Ti, kterým jsou filmy v širším měřítku celkem ukradené, si k verdiktu přidají 30 % navíc. I tak by měl film nedostatky - jako příklad můžeme uvést odlišný závěr, který jde ruku v ruce s nastavenou mentalitou ve Státech. A vám přátelé, kterým není jedno, že někdo bez povšimnutí krade nápady druhých patří ta hořká čtyřicítka. C'est la vie.

 
Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Nedotknutelní

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!