Divadlo Kámen chystá kurz divadelního minimalismu

Divadlo Kámen chystá kurz divadelního minimalismu 

Kurz, jehož první část proběhne v Divadle Kámen již o víkendu 23. a 24. února, nabídne účastníkům základní zkušenosti s činoherním minimalismem pod vedením režiséra a uměleckého šéfa divadla Petra Odo Macháčka a kmenové herečky divadla Zdeňky Brychtové.

Pořádání divadelních kurzů a workshopů není pro Divadlo Kámen žádnou novinkou. Jejich tradice vznikla před několika lety, kdy návštěvníky začalo zajímat, jak vlastně k tvorbě činohry i celého divadla jeho tým přistupuje. Není totiž tajemstvím, že se jejich přístup v mnohém vymyká běžné praxi. “V Divadle Kámen pohlížíme na činohru i na celé divadlo hodně odlišně, než je běžné. V mnoha ohledech máme doslova opačný přístup než drtivá většina našich kolegů. Scénický a herecký minimalismus je jedním z hlavních směrů, které v divadle dlouhodobě využíváme a zkoumáme a výborně odpovídá právě tomu našemu svébytnému pohledu na divadlo”, vysvětluje umělecký ředitel Divadla Kámen Petr Odo Macháček.

Aby svůj přístup zájemcům přiblížili, vznikly první miniworkshopy, které se postupem času rozšiřovaly a vyústily například týdenním kurzem na festivalu Jiráskův Hronov. Aktuální kurz, který Divadlo Kámen pořádá ve spolupráci s Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu (NIPOS-ARTAMA), proběhne ve třech částech a třech víkendech, přičemž zúčastnit se můžete všech, či každé části zvlášť.

Foto: archiv Divadla Kámen

První víkend 23. - 24. února účastníky seznámí se základními principy minimalismu. Dozví se, co činoherní minimalismus je a z čeho vychází, a zabývat se bude i dramatickými situacemi a základy jednání. Druhá část kurzu, jež nese název Minimalismus v čase a prostoru, se uskuteční o víkendu 30. - 31. března. Zaměřovat se bude především na  minimalistické jednání v kontextu času, prostoru a textu. Třetí víkend 27. – 28. dubna nabídne zamyšlení nad obsahem minimalistické akce se zaměřením na témata a motivy, estetické parametry a minimalistickou improvizaci.

A jaký pohled tedy Divadlo Kámen má? “Všechno úsilí zaměřujeme na žití herců a diváků v tom zázraku, kterému se říká přítomnost. Když se to podaří, otevírají se nedozírné prostory a dimenze, které jsou jinak nepřístupné. V tomto se odlišujeme od běžné představy, že divadlo má mít předem připravené významy, motivace, emoce, sdělení, a zázrak přítomnosti je jen jakýmsi bonusem,” říká Macháček.

Kurzy jsou určeny jak začátečníkům, kteří zde získají vstupní zážitek z herectví, tak i zkušenějším hercům, kteří se na nich seznamují s neobvyklými pohledy a postupy. Lidem, kteří žádnou aktivní divadelní cestu nezamýšlejí, se mohou stát impulsem pro kritické vnímání divadla a umění obecně. “Aktuální jarní cyklus jsme se rozhodli strukturovat skoro ‘konvenčně činoherně’. Osvětlíme a zkusíme si 'kouzla' minimalismu (například intenzivní svobodnou komunikaci bez vnější aktivity i při aktivitě, rytmizování akcí, konceptuální pohyb a jiná) a rovnou je budeme aplikovat na obvyklé činoherní události (například na žití v momentální situaci na jevišti, vnímání partnera, času, prostoru, žití motivace). Kurzy jsou zhruba z jedné třetiny teoretické a dvou třetin praktické, kdy jsou lidé přímo v akci”, uzavírá Petr Odo Macháček.

Rozhovor s režisérem a uměleckým šéfem Petrem Odo Macháčkem o dalším směřování Divadla Kámen si můžete přečíst zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kámen nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Kámen

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!