Alita zabije pár nepřátel, ukáže svou lidskou stránku a nechá nakouknout na úžasný svět daleké budoucnosti

Alita zabije pár nepřátel, ukáže svou lidskou stránku a nechá nakouknout na úžasný svět daleké budoucnosti80%

Filmy podle komiksových předloh jsou v dnešní době opravdu velkým trendem. Zatímco Marvel či DC Comics dobývají filmový průmysl, japonské komiksy se ve filmové podobě teprve začínají dostávat na výsluní. Takovým příkladem může být i zbrusu nový snímek Alita: Bojový anděl, který nám přináší plno emocí, akce a naprosto perfektní grafiku. Jediné, co tak trochu pokulhává, je fakt, že není oznámeno další pokračování, které by pomohlo k lepšímu pochopení dějové linky.

Země v daleké budoucnosti, 300 let po společenském kolapsu. Tento svět není už to, co býval, a rozhodně není ideálním místem ke šťastnému životu. Společnost je na vrcholu technologických možností a lidé se modifikují podle potřeby. Silní zabíjí slabé a zničená města se pro některé stala peklem na Zemi. Naštěstí se najdou i tací, kteří druhým naopak pomáhají. Jedním z nich je doktor a kybernetický inženýr Ido (Christoph Waltz) a jeho asistentka Gerhad (Idara Victor).

Ido čas od času chodí na vrakoviště a hledá náhradní díly pro své pacienty. Náhodu najde ženské torzo kyborga s neponičeným lidským mozkem a srdcem. Doktor se rozhodne robota opravit, aniž tuší, s kým má vlastně tu čest. Výsledkem jeho práce je robotická dospívající dívka Alita (Rosa Salazar), která ztratila paměť. Nepamatuje si svou minulost ani svět kolem sebe. Postupně se seznamuje s novými přáteli (Hugo) a začíná si uvědomovat, že není jen obyčejná teenagerka. Je nebezpečným a smrtícím robotem, se kterým si není radno zahrávat.

Snímek natočený podle legendárního japonského komiksu od spisovatele Jukito Kiširo měl James Cameron v plánu už pěknou řádku let. Nakonec předal režisérské žezlo svému kolegovi Robertu Rodriguezovi a sám si nechal post producenta. Rodriguez na snímku také pracoval se scénáristkou Laetou Kalogridis a společně upravili Cameronův scénář do podoby, kterou teď můžeme vidět v kinech.

Pokusy o zfilmování japonských komiksů tady už byly několikrát a vznikl z toho například film Ghost in the Shell. Ten se ale bohužel zase tak moc nepovedl, což vzbudilo v lidech obavy, jestli jsme vůbec schopní „anime“ takovým stylem natočit. Cameron a Rodriguez dokázali, že to možné je, a dodali tomuto žánru zcela nový rozměr.

Hlavní perlou filmu je samozřejmě grafika, která je naprosto briliantní a velmi pokroková. Jak post-apokalyptický svět, tak hlavní i vedlejší postavy vypadají velmi realisticky a přirozeně. Alita je celá kompletně digitální, ale i tak jí byl vtisknut virtuálně zaznamenaný herecký výkon reálné herečky. Navíc je první postavou tohoto typu, která má lidský fotorealistický obličej. Jediným problémem by mohly být její velké oči, které vypadají trochu nepřirozeně, což byl však u tohoto snímku záměr.

Pravdou je, že Alita na sebe strhává veškerou pozornost a celý příběh se točí jenom kolem ní. To je v některých případech trochu na obtíž, protože se díky tomu nedozvídáme nic moc o vedlejších postavách a jejich životě. Celkově je příběh hodně osekaný a i podle konce filmu to vypadá, že autoři počítají s dalším dílem. Ten ale ještě nebyl ohlášen a je pravděpodobné, že se ho dočkáme až za několik let.

Osekání příběhu a občasná nelogická návaznost je asi největším problémem u tohoto epického filmového dobrodružství. Na konci snímku totiž divákům zůstane v hlavě několik nezodpovězených otázek, které se jen tak nedozví. V tomto bohužel Alita nevyplnila svůj potenciál, což je obrovská škoda.

Na druhou stranu vyprávění příběhu je trošku jiné, než ho známe. Všechny potřebné a zajímavé informace divák zjišťuje až spolu s Alitou. Díky tomu se dozvídáme, proč došlo ke společenskému kolapsu, co je létající město a jakým způsobem se hraje nebezpečný sport Rollerball, který je velkou dominantou filmu.

Celkově se jedná opravdu o povedený sci-fi kousek, který je jedním z nejepičtějších filmů Roberta Rodrigueze. Vizuální a triková stránka snímku je fenomenální a v určitých ohledech velmi pokroková, navíc přináší monumentální souboje a velmi silnou dávku emocí. Ačkoliv v některých ohledech příběh pokulhává a druhý díl je tedy opravdu na místě, Alita vás uhrane svou osobitostí a z kina budete odcházet nabiti pozitivní energií. 

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Alita: Bojový Anděl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!