Zjevení v našich kinech aneb Jak ověřit zázrak?

Zjevení v našich kinech aneb Jak ověřit zázrak?80%

Xavier Giannoli nabízí českým divákům pohled na zajímavou tématiku zázraku. Pohledem reportéra, kterého Vatikán přizval k ověření zjevení Panny Marie, sledujeme, jak probíhá církevní vyšetřování, jaké šílenství dokáže podobná senzace vyvolat nebo jak se s tím vyrovnává dívka, které se Madona zjevila. Ačkoli jsou tato témata skvěle zpracována, nejde se zbavit pocitu, že příběh, který je propojuje, se zdá být přehnaně osudový a těžko uvěřitelný.

V malém městě na jihu Francie se mladé novicce místního kláštera, Anně, zjeví Panna Marie a v krátké chvíli poté se tu objeví i relikvie: látka potřísněná krví též světice. Brzy se do zapadlého koutku země sjíždějí stovky poutníků a všimne si i Vatikán. Vyzve tedy představeného místního kláštera, aby odeslal novou relikvii na přezkoumání, a vyšle přímo na místo komisi na přezkoumání toho zázraku. Reportér Jacques přijme žádost církve, aby se ke komisi přidal, a začíná odkrývat zákulisí podezřelého zázraku a tajemství opředené Anny.

Xavier Giannoli, držitel Zlaté palmy z Cannes, přináší do našich kin dramatickou meditaci na téma zázraků. Film je nesmírně dobře řemeslně natočený, a ačkoliv má stopáž přes dvě hodiny, vůbec se nevleče. Je to částečně zásluhou skvělého scénáře, který pečlivě vykresluje všechny své postavy: Jacquese, tvrdohlavého válečného reportéra trpící paranoiou pravděpodobně ze všech hrůz, které při práci zažil, Annu, mladou křehkou čestnou novicku, která údajně prožila zjevení, nebo podezřele ctižádostivého františkána, otce Borrodina, který Anně naprosto věří. Navíc je Zjevení plné herců (Vincent Lindon a Galatéa Bellugi jako Jacques a Anna), jejichž výkony na plátně dávají postavám patřičnou hloubku a tajemnost.

Jediný, ale hlavní problém scénáře je nepravděpodobnost velkého množství zásadních dějových zvratů. Už jen samotný nápad poslat válečného reportéra vyšetřovat zjevení Panny Marie se zdá být nadmíru podivný. Působí to dojmem, že z něj režisér/scénárista Xavier Giannoli válečného reportéra potřeboval mít… Že by se to Jacquesovi později mohlo hodit?

Nejpřínosnější věc, co film přináší, jsou neobvyklá témata, se kterými pracuje: Jak reaguje Vatikán na podobné události? Jak funguje komise pro ověřování zázraků? Díky tomu, že je mezi specialisty na víru onen reportér, dočkáme se chvíle, kdy se proti jeho způsobu vyšetřování jasně ohradí: “Vyšetřujete pravost zjevení jako nějakou vraždu, víra je svobodná volba. Ta nepotřebuje důkazů.” Čím ovšem samotná komise vyvrací smysl své existence… Další téma, které Zjevení otevírá, je postoj lidí okolo Anny, kteří se vyrovnávají s jejím posláním, nebo ukazuje ty, kteří se snaží na celém svatém cirkusu pouze vydělat.  

Zjevení je skvělý příklad propojení zajímavých témat se strhující dramatickou zápletkou. A ačkoliv se některé dějové zvraty zdají neuvěřitelně nepravděpodobné, filmu to na kráse neubírá. Určitě se vyplatí tento snímek zhlédnout.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Zjevení

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!