Všichni bychom se měli naučit plavat, vyzývá Utop se, nebo plav

Všichni bychom se měli naučit plavat, vyzývá Utop se, nebo plav70%

Komedii Utop se, nebo plav režíruje herec a scénárista Gillese Lellouche, kterého jsme mohli vidět ve filmu Dokud nás svatba nerozdělí. Snímek byl ke zhlédnutí na řadě filmových festivalů včetně toho v Karlových Varech. Od 28. prosince vstoupil do českých kin.

Utop se, nebo plav vypráví příběh několika mužů, kteří se věnují synchronizovanému plavání. Ano, v tomto případě máme na mysli akvabely v mužském provedení. Hlavní postava, Bertrand, kterou ztvárňuje Mathieu Amalric, odpoví na inzerát, kde právě tato skupina akvabel hledá nového člena. Družstvo vede bývalá profesionální akvabela Delphine (Virginie Efira).  

Bertrand trpí krizí středního věku, depresemi, na snídani polyká prášky a nejspíš se ho zmocňuje pocit, že někam potřebuje patřit. Navíc se mu už dva roky nedaří najít stálé zaměstnání. Netuší, že mezi členy družstva najde nové přátele, které trápí podobné problémy a se kterými může své strasti a smutky sdílet. Dalo by se říci, že se jedná o takovou partu sympatických zoufalců.  

Co se hereckého obsazení týče, Lellouche vsadil na hvězdy francouzského filmu. Kromě již zmíněného Mathieua Amarilca se ve filmu objeví Guillaume Canet, který si zahrál jednu z hlavních rolí v dramatu Last Night s Evou Mendes a Keirou Knightley. Další z hvězd je Jean-Hugues Anglade, který ztvárnil jednu z vedlejších rolí v Brutální Nikitě.

Dvouhodinová stopáž filmu spíše škodí, v první polovině se děj rozvíjí příliš pomalu a odhalují se jednotlivé zápletky. Zajímavější polovina začíná přípravou a jednotlivými tréninky. Sledujeme cestu od nesynchronizované skupiny až k mistrovství světa, které si “akvabeláci” stanoví za svůj nejvyšší cíl a motivuje je to, aby se dostali ze dna až na vrchol.

Stejně jako název, tak i samotný snímek odkrývá řadu symbolů a metafor. Přímočarý příběh diváky rozesměje, dojme a závěrečná část rozhodně stojí za to. Přece jen by se nikdo neměl utápět ani ve vodě, ani ve smutku, ani ve svých problémech.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Utop se, nebo plav

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!