Alain Chabat vzal břemeno celého filmu na sebe a Vánoce a spol. slaví sám

Alain Chabat vzal břemeno celého filmu na sebe a Vánoce a spol. slaví sám20%

Jestli existuje ještě sušší humor než anglický, je to ten francouzský. Nová rodinná komedie z pařížské dílny je jen další předvánoční tragédií v hollywoodském stylu. Santa Claus ztracen v moderním světě je nejméně originální nápad všech předvánočních pohádek jednadvacátého století, a přesto si ho Alain Chabat zvolil jako předlohu pro svůj nový snímek Vánoce a spol.

Santova dílna hýřící barvami a střelenými skřítky, kteří mají zaujmout nejmenší diváky, se zhroutí, když devadesát dva tisíc malých dělníků se špičatými čepicemi onemocní. Jediný způsob, jak je uzdravit a navrátit zpátky do práce, aby mohli vyrobit a připravit dárky pro zbývající děti, je sehnat devadesát dva tisíc tablet vitamínu C. Pokud se tak nestane, přirozeně budou Vánoce zkažené a celý svět se změní v negativní a nehostinné místo.

Santa Claus se ztratí v Paříží při snaze potřebnou dávku vitamínů získat. Jako obyčejně je lidmi považován za blázna. Kromě něj se jako blázni pravděpodobně ze solidarity chovají i zbylé postavy, ale na úroveň tupého a zbabělého Santy, který má jít dětem příkladem, se nedostanou.

Alain Chabat se rozhodl, že si v novém předvánočním snímku vystačí sám jako režisér, scénárista i jako hlavní hrdina. Ani v jedné roli se však nijak výrazně nepředvedl. Na komedii jsou vtipy málo vtipné, na rodinný film zápletka příliš předvídatelná a na pohádku je vše až na pár záběru málo dětské.

Chabat nedokázal využít ani jediné výhody, kterou jeho námět skrývá, a to střet pohádkového naivního světa s tvrdou realitou. Úsměvné momenty, jež mohly vzniknout, když Santa Claus přistál na střeše Moulin Rouge nebo když si šel do lékárny koupit devadesát dva tisíc tablet vitamínu C, byly ze scény smeteny stejně rychle jako všechny prvky naznačující pohádku.

Kouzla a oslnivé barvy mohly zaujmout mladé diváky jen v prvních deseti minutách. Zbytek filmu pobíhal prošedivělý Santa po fádních pařížských ulicích, navíc v zeleném županu, a kolemjdoucím musel jen neustále vysvětlovat, kam se poděl jeho typický červený kostým. Kdyby nebylo ostatních postav oslovujících ho Santo, ani dospělý by nepoznal, kdo ten zmatený děda je.

O předvídatelnosti děje by bylo lepší pomlčet. Ač dějová linie má k velkému překvapení hlavu a patu, divák se výraznějšího zvratu nedočká. Vyvrcholení scén je jasné už v jejich začátcích a jejich jednoduchost je vycpávána dalšími podřadnými postavami, kterým ve filmu chybí smysl. Naopak postavy s větším potenciálem jsou zastíněny ruskou mafiánkou nebo bipolárním medvědem.

Neoriginální námět nezachránily ani Chabátovy snahy, ani francouzský humor. Podle neposedných dětí a dospělých s telefony promítání nezaujalo ani jednu skupinu.

Názor informuji.cz: 20%

Kdy a kde dávají film: Vánoce a spol.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!