Nečekaně zábavný Aquaman alias podmořský Blade Runner zachraňuje lidstvo ve vizuálně krásném ale předvídatelném světě

Nečekaně zábavný Aquaman alias podmořský Blade Runner zachraňuje lidstvo ve vizuálně krásném ale předvídatelném světě 60%

DC Comics se konečně poučilo a nechalo se inspirovat populárnějšími, nejen velkým rivalem Marvelem, ale také Indiana Jonesem nebo Blade Runnerem. V Aquamanovi se tak objeví nápaditý podmořský svět, propracované akční scény, a snímek dokonce dokáže diváka i upřímně rozesmát (i když někdy zřejmě nechtěně). I přesto se ale nejnovější režisérský počin Jamese Wana neubrání předvídatelnosti ani trapným nebo kýčovitým chvílím.

 

Čekali jsme dlouho, ale komiksový světe div se, i DC Comics vypustilo snímek, na který se můžete bez obav podívat jednou a možná i víckrát. Po roce opět přichází právoplatný král Antlantidy, míšenec, ochránce moří Aquaman alias Jason Momoa

Ačkoli ho z podmořského světa mají rádi jen zvířata a jeho matka, královna Atlantidy, Atlanta, musí se postavit do čela všech oceánů. Atlanťané totiž chtějí rozpoutat válku se souší, jelikož lidé vhazují do vody odpady a zabíjejí podmořská zvířata. (A hned tu máme naštěstí jen náznak ekologického apelu.) K záchraně obou světů ale Aquaman potřebuje bájný trojzubec.

Zásnuby vtipu a trapnosti

Když jsme Aquamana viděli v Justice League, byl něco jako Hulk. V podstatě nemluvil, jen ničil a bojoval. To by ale u více jak dvouhodinového snímku asi neprošlo, takže podmořský svalovec udělal v téhle oblasti velký pokrok. Nejenže mluví a vtipkuje, ale některým jeho vtipům se skutečně dá zasmát.

Na druhou stranu si ale musíme přiznat, že jiné Aquamanovy žerty jsou za hranicí trapného klišé a že mnoho vtipných momentů ve filmu zřejmě nebylo zamýšlených. Například když se Nicole Kidman během největší bitevní vřavy vynoří z hlubin v přepychových šatech bez jediné skvrnky a jedním slovem celou bitvu ukončí. Tohle asi na souši nemůžeme očekávat, protože tady dámy vypadají bídně už po dvou valčících, a i když řvou na své opilé ctitele sebevíc, nikdy je neposlechnou.

Blade Runner pod mořem

I když v dialozích má tedy Aquaman stále co dohánět, po vizuální stránce se mu nedá nic vytknout. A teď nemyslím jen herce Jasona Momou, ale spíš animovaný svět, ve kterém se pohybuje. Tvůrci v čele s režisérem Jamesem Wanem (V zajetí démonů) vytvořili podvodní zemi plnou barev, historických odkazů a nápaditých detailů. Pro místy lehce temná mořská zákoutí byl podle Wana jednou z největších inspirací Blade Runner a jeho typicky noirový nádech.

"Down to the musical score, I wanted to- my inspiration was Jean-Michel Jarre, Giorgio Moroder. So, very sort of '80s sort of electronica. And Vangelis, of course, with what they did on Blade Runner. So, I really wanted that kind of flavor." - James Wan

Autoři také odstranili tolik kritizované bubliny, ve kterých postavy z Justice League mluvily, a vymysleli zajímavé kostýmy, které dokážou upoutat pozornost. Někdy až tak, že se musíme zamýšlet, proč mladší bratr Aquamana Orm chodí celou dobu na souši v obleku naplněném vodu, aby mohl dýchat, a v závěrečné bitvě mu vzduch vůbec nic nedělá.

A podobných nevysvětlených momentů je bohužel pod hladinou oceánu víc. Nebo bohudík? Divák totiž kvůli tomu nemá čas přemýšlet o tom, že v podmořském světě je každý dějový posun průzračný jako voda v oceánu. Trochu kalu nebo řas tam sice najdete, i tak ale víte, kudy Aquaman půjde, nebo jak to celé skončí. Překvapit vás nakonec dokáže snad jen jádro zemské. 

Na konci roku tak DC Comics vylepšilo svou reputaci a udělilo Marvelu pěkný políček do tváře. Aquaman je jasným vzkazem pro všechny milovníky komiksového světa na plátně, který říká, že i DC je třeba brát vážně. Navzdory chybám a kýčovitým momentům se podmořský Blade Runner může směle přidat za Temného rytíře. Sice ještě není v popředí, ale už je ho za Jokerem alespoň vidět. 

 
Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Aquaman

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!