Severský filmový podzim: Snímek Co tomu řeknou lidi ilustruje stále aktuální propast mezi kulturami v Evropě a Asii

Severský filmový podzim: Snímek Co tomu řeknou lidi ilustruje stále aktuální propast mezi kulturami v Evropě a Asii80%

Jak evropská společnost špiní čest pákistánské rodiny a jak tenká hranice je mezi důvěrou vlastní rodině a hanbou, která nemizí? Další ročník festivalu severských filmů odstartoval silným snímkem a letošním kandidátem na oscarové nominace z Norska.

Režisérka a scenáristka Iram Haq představuje v rok starém dramatu klasický model rodinného sporu mezi otcem zastávajícím tradiční hodnoty a rebelující dcerou, která se pouze snaží vyvážit svůj původ a život v Evropě. Zajímavá sonda do série rozhodnutí, která možná zachrání pověst jedné rodiny, ale ničí jiný život, je přitom vše, jen ne obyčejná a okoukaná. Dokud bude multikulturní společnost katalyzátorem nedůvěry a pomluv, je třeba podobné snímky, zvlášť takové kvality, točit.

Dcera pákistánských imigrantů Nisha svědomitě plní přání tradiční rodiny, ale zároveň žije druhý život se svými spolužáky v norském Oslu. Jedné noci ji otec nachytá v pokoji se skandinávským přítelem a domyslí si následky jejich jednání. Ačkoliv k ničemu nedošlo, rozhodne se jednat a Nishu odváží do Pákistánu za sestrou. Dívka se ocitá zpět ve "své", ale přesto jiné kultuře, kde ji nastavená pravidla řadí do role poslušné hospodyně a služky. Jak se nové výzvě postaví a lze nabýt svobodu i v drsném prostředí jižní Asie?

Autorce Iram Haq se povedlo přesně vystihnout pocity mladé dívky, které byla dána naděje na “normální” evropský život a následně bez většího prohřešku zase odebrána. Nisha s tváří Marii Mozhdah je vlastně Evropanka. Sebevědomá mladá žena, která objevuje skandinávský způsob života vědoma si částečně svých rodinných závazků. Tradice pákistánských přistěhovalců ale nedávají druhé šance. Důvěru rodičů dcera nemá a musí na převýchovu.

Snímek Co tomu řeknou lidi má neuvěřitelně výstižný název. Na názoru společnosti totiž záleží nejvíc. Rodiče Nishy paradoxně chtějí pro děti to nejlepší (například jejich syn studuje na doktora), ale zároveň zprostředkují svobodomyslné mladé ženě peklo na zemi, když ji unesou do domova svých předků a příbuzných. Divák sleduje chybějící empatii, zákony jednoho národa, jednoho vyznání, které jdou téměř přes mrtvoly. Láska k dětem jde ruku v ruce s tvrdou rukou, která však místy udeří až příliš silně. V atmosféře a pachuti bezpráví snímek míří hodně vysoko. S hlavní hrdinkou publikum soucítí, možná právě proto, že je evropské. Jinak to ale nejde, zvlášť v situaci, kdy dívka na starém kontinentu vyrůstá.

Přes stereotypní téma Co tomu řeknou lidi vyniká mezi podobnými smínky. Život a svobodné rozhodování by měli překonávat kultury, zvlášť pokud lidé v jiné zemi přímo žijí. Zahajující snímek Severského filmového podzimu bude vyvolávat diskuze nejen nad svou kvalitou či oscarovými šancemi, ale i žebříčkem hodnot naší velké společnosti, která smazává hranice každým dnem víc a víc.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Co tomu řeknou lidi

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!