Lisbeth Salander se stala obětí rostoucí komercializace filmového trhu. Dívka v pavoučí síti je jen filmem do počtu

Lisbeth Salander se stala obětí rostoucí komercializace filmového trhu. Dívka v pavoučí síti je jen filmem do počtu40%

Na motivy úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze představuje Claire Foy známou Lisbeth Salander jako Dívku v pavoučí síti. Svérázná bojovnice za spravedlnost, a především za práva žen, se tentokrát postaví proti své dávno pohřbené sestře.

Lisbeth dostane za úkol získat mocný software Firefall z rukou americké NSA. Přirozeně je o takto významný počítačový program zájem, a tak netrvá dlouho, než ho hlavni hrdince ukradne ruská organizace vedená její vlastní sestrou. Aby vše bylo zajímavější, je tvůrce programu zabit a jediný, kdo dokáže zaheslovaný Firefall otevřít, je jeho malý syn. Lisbeth se svou sestrou hrají trošku škatulata hýbejte se, když si malého Augusta navzájem kradou a unášejí z místa na místo, než se poeticky dostanou všichni zpět do Lisbethina domu mládí, kde před šestnácti lety opustila svou sestru a nechala ji napospas jejímu psychopatickému otci.

Příběh sám o sobě není nijak originální. Objeví se nebezpečný program, který by dokázal zamotat rovnováhy sil ve světe, proto je potřeba jeho likvidace. Téměř všechnu práci odvede hlavní hrdinka, přičemž ještě stihne ochránit malého roztomilého chlapce a celkem pohledného novináře, ke kterému evidentně cítí určité sympatie. Její masku drsňačky dokáže sundat jen její sestra při dojemném rodinném monologu.

V zásadě se během skoro dvou hodin neobjeví ve filmu nic, co by si zasloužilo zvláštní pochvalu nebo by se dalo označit za lepší než průměrné. Děj se stále točí okolo scénáře typického pro akční thrillery, a protože ani herecké výkony žádnou výjimečností nevyčnívají, jde o poměrně tuctový hollywoodský snímek čistě do počtu.

První polovina filmu sice lehce nudí, ale divák stále žije v naději, že se film teprve rozjede. V druhé půlce, kdy filmu na vrchol zbývá necelá hodina, se sice objeví několik slušně provedených akčních scén s průměrným hodnocením za tři, po jejich skončení se ale snímek vrací zpět do svých kolejí vedoucích do předvídatelného závěru, na který vlastně nemáme energii ani potřebu čekat.

Dívka v pavoučí síti se stává další obětí komercializace dnešní doby, kde se na jednom úspěchu těží do posledního dechu. Úděl všech známých tvůrců s dobrou pověstí je natáčet další a další filmy, které vydělají jen díky známému jménu postavy, dokud se ze snímků nestanou takové patosy, že původně obdivovaný hrdina raději upadne v zapomnění. Tento marketingový tah možná funguje ve světě Marvel Cinematic Universe - Dívka v pavoučí síti však pomyslnou hranici únosnosti bohužel překročila. Snad její producenti nebudou chtít zajít ještě dál a ponechají Lisbeth Salander aspoň špetku důstojnosti.

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Dívka v pavoučí síti

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!