MFDF Ji.hlava 22 slavnostně skončil, a pak se Uzamkl ve Volném pokoji

MFDF Ji.hlava 22 slavnostně skončil, a pak se Uzamkl ve Volném pokoji 

Festivalové pondělí se neslo ve slavnostním duchu. Byly uděleny ceny ve zbývajících kategoriích: zjistili jsme, jaký je nejlepší český dokument, co se líbilo divákům a jaký je letošní Opus Bonum, dílo zářivé. Dále měl českou premiéru dokument o papeži Františkovi a o uruguayském prezidentu Josém Mujicovi.

Letošní Ji.hlava přinesla od čtvrtka do úterý sto šedesát jedna soutěžních dokumentů v rozmanitých sekcích. V sekci Opus Bonum, která představovala různorodé tendence v současném dokumentu, vybral jediný porotce, polský režisér Krzysztof Zanussi, dokument režisérky Alexandry Kandy Longuet Volný pokoj, který sleduje dění v jednom americkém motelu, kde už několik let žijí čtyři hlavní hrdinové, ke kterým nebyl život právě milosrdný. „Film představuje kolektivní portrét skupiny vyděděnců kdesi uprostřed americké pustiny. Film svým disciplinovaným filmovým jazykem a strohou kamerou odhaluje existenciální tragédii osamělých a zoufalých lidí,“ uvádí Zanussi. Zvláštní ocenění bylo uděleno filmu Hovory s TGM, který se prý “natolik odlišuje od všech dokumentů a experimentálních děl v této sekci, že s nimi nemůže soutěžit jako rovný s rovnými.” Porotce vyzvedl i výkony obou hlavních protagonistů.

Nejlepší český film, který ze sekce Česká radost porota vybrala, je Uzamčený svět režiséra Karla Žaluda, kompilát stejnojmenného seriálu České televize o českém vězeňském systému. Porota uvedla, že “film naléhavým způsobem nutí k zamyšlení nad tím, jak je v současné společnosti chápána a realizována spravedlnost. Koho a za co trestáme? Může být represe nástrojem nápravy? Jaký je vztah mezi vězněným a tím, kdo ho vězní? Může se umění stát pozitivním nástrojem „nápravy“ v justičním systému a potažmo i v lidském společenství?”

Zvláštní ocenění dostal český dokument Central Bus Station, který podmanivě vizuálním způsobem, dokumentuje “příběhy několika protagonistů spojených s budovou jednoho autobusového nádraží, které sporným způsobem změnilo urbanistickou strukturu Tel Avivu. Ve filmu se prolíná magická poezie s nižšími patry současného života v Izraeli i historie s přítomností.” Druhým zvláštně oceněným byl snímek Sólo pro poslance a senátory, ve kterém autorka Tereza Bernátková požádala poslance o jejich vizi budoucnosti naší republiky. Dle poroty se jedná o “radikální filmové gesto, které svou přímočarostí odhaluje absenci politické imaginace a zanechává divačky a diváky ve stavu tragikomické opuštěnosti.”

Cenu diváků si odnesl český dokument Kibera: příběh slumu (od listopadu v českých kinech), který předkládá divákům pozitivnější pohled na africké slumy. Představuje nám jeho obyvatele, kteří se rozhodli něco změnit - HIV pozitivní učitelku, která se stará o děti z dysfunkčních rodin, vdovu, která dokazuje ostatním ženám, co přišly o manžela, že jsou schopné se uživit i bez nich, nebo uměleckou skupinu Maasai Mbili. Dokument se odehrává v době před velkými volbami a lidé mají strach při pomyšlení na boje v ulicích, které vypukly po volbách před deseti lety. Kompletní seznam všech oceněných lze najít na oficiálních stránkách Ji.hlavského festivalu.

Mimo udílení cen festivalové pondělí v české premiéře nabídlo oslavný portrét papeže Františka Papež František: Muž, který drží slovo. Režisér Wim Wenders natočil dokument vysvětlující papežovy myšlenky a názory, které prokládal hraným příběhem o svatém Františku z Assisi, po kterém přijal současný papež (jako první) své jméno. Dokument příliš provokuje ani se nesnaží být k osobě papeže nijak kritický. Další premiérou Ji.hlavského festivalu byl i feel good dokument o uruguayském prezidentovi Josém Mujicovi, nejchudším prezidentovi světa, velmi sympatickém staříkovi, který za diktátorského řežimu provozoval v Uruguayi partyzánskou činnost.

Poslední festivalový den promítne většinu oceněných filmů a stále je ještě možné probádat například sekci Překrásné nové světy, která je nejrozsáhlejší přehlídkou 360° a interaktivních dokumentů u nás.

Kdy a kde dávají film: Kibera: Příběh slumu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!