Johnny English bojuje s moderní technologií a utahuje si z Británie. S humorem se ale zasekl mezi Mr. Beanem a Růžovým panterem

Johnny English bojuje s moderní technologií a utahuje si z Británie. S humorem se ale zasekl mezi Mr. Beanem a Růžovým panterem70%

Nešikovný agent Jejího Veličenstva se vrací z důchodu, aby vyvolal několik úsměvů a společně zavzpomínal na prvoplánovou fyzickou komedii z přelomu milénia. Naštěstí ho hraje Rowan Atkinson, kterému asi jako jednomu z mála třetí pokračování Englishe projde bez většího pohoršení a žehrání po velké zábavě.

Ani James Bond, ani Jason Bourne nebo Jack Bauer. Britské ostrovy potřetí vyslaly na misi toho největšího blba nejen v celé MI7, ale i v široké daleké Anglii. Johnny English se trochu poučil z neúspěchu druhého dílu a netlačí na pilu. Na druhou stranu můžete čekat fyzickou komedii tolik typickou pro Rowana Atkinsona a hlavně konec minulého století. Nebude se však jezdit v Austinu Roveru Mini nebo hledat diamant dle vzoru inspektora Clouseau, ale pochopitelně zachraňovat zadnici naivním britským pohlavárům. Právě satira na vážnou elitu věrnou koruně dává Englishovi náboj, který prvoplánový humor oživuje.

Johnny English (Rowan Atkinson) je v penzi. Stal se učitelem a do služeb vlasti by se za normálních okolností nikdy nevrátil. Po útoku počítačového hackera, který odhalil identitu všech aktivních agentů, ale britská premiérka (Emma Thompson) nemá jinou možnost a znovu dává Englishovi povolení blbnout. Spolu s věrným Boughem (Ben Miller) se agent v důchodu vydává znovu po stopách padouchů a vlastní inteligence.

Třetí špionážní komedie s Atkinsonem v hlavní roli se vydává zajímavou cestou. Bere si na paškál novou digitální dobu, se kterou agent ve službách královny zatočí po svém. Úplně ji ignoruje a marně zkouší bojovat proti padouchům metodami staré školy. Některé hlody diváky skutečně pobaví - například upozornění z telefonu, že pořízená fotografie premiérky potřebuje práci programu Photoshop. Více než to ale rozesmějí trefné rány do vlastních řad. Hackerské útoky odvádějící vlaky na nádraží v Bristolu, letadla na Luton nebo červená v už tak zasekaném Londýně nemají chybu. Předsedkyně vlády navíc místy skutečně připomíná Theresu Mayovou a i naznačení vztahů s Rusy má jakousi zábavnou, aktuální příchuť.

Na druhou stranu ale spoustu vtípků čekáte na míle daleko. Některé situace vyloženě kopírují předchozí díly a pokud nejste fandové fyzického humoru a pitvoření, úsměv vám na rtech zmrzne o něco dříve. I přes zajímavé nápady vás totiž nebudeme tahat za nos. Atkinsonův značkový humor samozřejmě hraje v celém filmu prim. Nechybí mimika hlupáka, koktání, zapíchnuté věci v různých částěch těla a pochopitelně i tanec. Proč totiž mistrovi brát jeho nejlepší kousky, že?

Tady se publikum rozdělí na dva tábory. Ti, kteří přišli na "Beana", se královsky pobaví. Fanoušky nadčasové či modernější komedie to ale dřív nebo později přestane bavit. Atkinson ale jiný nebude. Olga Kurylenko je ve filmu opravdu vyloženě do počtu a těžko říct, zda po Quantum of Solace neudělala krok zpět. Nehledě na to, že šlo o jednu z nejhorších bondovek vůbec. Naopak potěší cameo z Bradavic a Westerosu (Michael Gambon a Charles Dance).

Když pominete klišé a váš smysl pro humor vytěží to nejlepší z povedenějších scén, jako jsou virtuální realita nebo drobných gagů v podobě recyklovatelné zbraně, budete odcházet s úsměvem na tváři. V rámci možností se ještě Johnny English svými inovacemi posunul na úroveň, která pro něj bude představovat možný vrchol. Otázkou je, zda komedie 21. století - stejně jako britská tajná služba - Johnnyho Englishe potřebuje. Nebo zda se nespolehnout na VHSky s Mr. Beanem nebo Růžovým panterem.

 

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Johnny English znovu zasahuje

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!