Indický Tygr řádil v kině Světozor

Indický Tygr řádil v kině Světozor70%

Festival Bollywoodského filmu přivezl do Prahy i akční velkofilm Tiger Zinda Hai, vzrušující podívanou i zamyšlení nad situací na Blízkém východě.

V rámci 16. ročníku Festivalu Bollywoodského filmu měli i čeští diváci šanci zhlédnout trhák loňské sezóny indického filmu, akční spektákl Tiger Zinda Hai režiséra Aliho Abbase Zafara. Film je volným pokračováním úspěšné akční komedie z roku 2013 Ek Tha Tiger. V novém filmu, inspirovaném skutečnými událostmi, se opět setkáváme s idolem Tygrem (Salman Khan), agentem indické tajné služby RAW, a jeho ženou, pákistánskou agentkou Zoyou (Katrina Kaif). Ti mají za úkol spolu se svými týmy zachránit skupinu indických a pákistánských zdravotních sester, které v iráckém městě Tikrít unesla islámská teroristická organizace ISC (obdoba reálného ISIS).

Tiger Zinda Hai je bollywoodským trhákem s milovaným, svalnatým a stále perfektně učesaným hrdinou v hlavní roli. (Toho navíc doplňuje nebývale emancipovaná a schopná manželka Zoya, pákistánská agentka, která se oproti předchozímu filmu vymanila ze stereotypní role damsel in distress, dámy v nesnázích, kterou musí mužský hrdina zachránit.) Oproti bollywoodským normám je tu poskrovnu hudebních čísel, celým filmem ale provází výrazný hudební motiv a závěrečná píseň Swag Se Swagat s množstvím tanečníků na řeckém pobřeží a rapujícím Tygrem divákům tento nedostatek vynahradí.

Tvůrci rozvíjejí příběh plný velkolepých scén soubojů a výbuchů, zpomalených záběrů, napětí a zvratů. To vše je podtrženo exotickým prostředím iráckých měst a pouště. Snímek také oplývá sentimentalitou – jak v rodinné idyle na začátku, tak v intenzivním prožívání indické národnosti i indickou-palestinského přátelství. Logika přírodních zákonů je místy obětována pro zvýšení účinku a zjednodušení vyprávění – kupříkladu v Alpách na člověka útočí smečky vlků, před kterými ale lze ujet na sáňkách; přijmeme-li ale Tygrova pravidla hry, vnímáme-li nelogičnosti spíš jako hyperbolu než záznam reality, máme šanci si užít – v českém prostředí nevídaně – spektakulární podívanou.

Navíc: Tiger Zinda Hai se snaží o cosi víc; rozvažuje a vyjednává o hodnotovém žebříčku agenta žijícího v ústraní ve snaze ochránit rodinu, který se ale rozhodne pustit se znovu do akce v zájmu rodné a milované Indie, aby dospěl k výraznému humanistickému poselství, zde konkrétně především v podobě indicko-pákistánského přátelství, ztělesněného závěrečnou dojemnou scénou s vlajícími vlajkami obou států. Politické stanovisko film zastává i v hledání viníků tragické situace Blízkého Východu – nejsou jimi jen samotní islámští radikálové, ale také „západ“, který tyto radikály (v americkém Guantánamu) stvořil a který se na utrpení místních stále přiživuje, když bohatne z obchodu se zbraněmi. Záporná role a nemorální postoje Spojených států jsou zdůrazněny také nesmyslným týdenním ultimátem, které vyměří na záchranu unesených sester.

Nezbývá tedy než divákům doporučit i další bollywoodské filmy, které budou v rámci festivalu k vidění v kině Světozor, a s napětím očekávat další ročník Festivalu Bollywoodského filmu.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!