Rango: rozjívený chameleon šerifem

Rango: rozjívený chameleon šerifem70%

Jistě už jste slyšeli o Rangovi, velkohubém animovaném chameleonovi. Režisér populárních Pirátů z Karibiku Gore Verbinski oslovil Johnnyho Depa a stvořili spolu filmovou taškařici. Stejně jako jeho hlavní postavička je film ztřeštěný, rozjívený a velmi hravý. Přiměřeně vtipný, hluboce atmosferický a především perfektně animovaný.

Rango bydlí v akváriu a nudu utápí v imaginativním světě divadelního „umění“. Scéna, kdy se jeho akvárium při autonehodě roztříští na vozovce a chameleon je nucen utkat se se silami přírody, je fenomenálně ztvárněná a pro děj filmu fatální: zde začíná to pravé pouštní peklo.

Sluneční žár, vyprahlou půdu i smrtelné sucho díky dokonalé animaci doslova cítíte. Šupinatý Rango se odtud vydává za dobrodružstvím, provázen jakousi indiánskou moudrostí starého pásovce. V městečku Prach (v originále příznačnější Dirt) panuje skutečná mizérie: jeho bizarním obyvatelům (vousatým ještěrkám, vyhublým hlodavcům a svérázným obojživelníkům) se ztratila voda. Rango čelí rozpakům cizince vyprávěním hrdinských příběhů, což ho vynese na post šerifa a je nucen situaci řešit. Začíná akce za akcí (jízda na kuřatech nebo honička na netopýrech) prokládaná mnohačetnými vtípky, ale i rozjímáním nad vírou.

Čas plyne „reálně“ - členové výpravy za vodou nocují u ohně a vyprávějí si příběhy. Tato autenticita filmu přidává jakýsi lidský rozměr. Pozitivně působí i věrná inspirace starými westerny, od skvělé hudby přes všudypřítomný prach po úlisné padouchy (úchvatná postava obávaného chřestýše). Film je docela drsný, nejen prostředím, ale i hrubým jazykem a morbidními vtipy.

Příběh nejistého mluvky, který se nakonec stane hrdinou, není nijak originální (zde nemohu nezmínit absurdní francouzský animák Panika v městečku nebo geniální Idioty a anděly Billa Plymptona). Sugestivní animace ale dokáže vyvolat atmosféru a upřímný úžas (i když nevyužívá všechny své možnosti: barel zůstává barelem, pistole pistolí). Film Rango je navíc obohacen o jakýsi existenciální rozměr, o pochyby o sobě sama, které hlavního hrdinu nakonec zavedou až k samotnému Duchovi západu (!) - scéna s ním je doslova nadpozemská. Jak to všechno dopadne se nesluší prozradit. S Rangem a jeho pouštními přáteli však rozhodně strávíte zábavné (třeba sobotní) odpoledne.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Rango

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!