Já nepatřím nikomu! Snímek o Janu Palachovi je apelem i vzpomínkou

Já nepatřím nikomu! Snímek o Janu Palachovi je apelem i vzpomínkou90%

Přesně v den padesátého výročí okupace Československa se do kin dostane film o Janu Palachovi. Vznikl pod vedením režiséra Roberta Sedláčka a diváci ho mohli poprvé vidět už 4. srpna na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Snímek zachycuje poslední měsíce jeho života, které nejen že dokonale demonstrují rychlý obrat poměrů v naší zemi, ale také zobrazují malé střípky událostí, které Palacha dovedly až k sebeobětování.

Zpočátku pozorujeme téměř obyčejný život mladého muže, který s nadšením a obrovskou nadějí sleduje události Pražského jara, stejně jako zbytek národa. Zároveň se dostává na svou vysněnou Univerzitu Karlovu a začíná studovat dějiny, tak jak si vždycky přál. Z malé vesničky Všetaty se stěhuje od matky do hlavního města, kde se setkává s dalšími mladými lidmi podobného smýšlení.  Mezi nimi je i jeho přítelkyně Helena. Jan je vykreslen jako nadmíru vnímavý a inteligentní, zároveň také spíše tišší člověk, který se ale v důležitých chvílích dokáže ozvat, pokud je svědkem jakéhokoli druhu bezpráví. Také je jen lidská bytost a nejedná za všech okolností bezchybně, což ho ukazuje v trochu reálnějším světle.

Po okupaci se celé jeho vnímání světa převrátí naruby. Všechny iluze jsou ztraceny, s vojáky přichází obrovské zklamání, strach a posléze také netečnost lidu. Všechno prostupuje šeď. Stávky se zdají být k ničemu, snad venku všichni mlčí. Při protestech v ulicích se Palach také setkává s násilím ze strany Státní bezpečnosti. Nicota a prázdno, beznaděj. To vše jde v těchto chvílích cítit. V zimě roku 68 už nemůže dál přihlížet. Nikdo naprosto nic netuší až do poslední chvíle. Před činem ještě rozesílá poslední dopisy a jeden z nich, s poselstvím a odůvodněním svého činu, zanechává v aktovce. 16. ledna 1969 se v naprosté tichosti s klidem a rozvahou odhodlal, polil benzínem a zapálil.

Celý snímek je ukončen dlouhým záběrem na Palachovu popálenou tvář. Tím nechává v divákovi něco, co se ho dotkne a nepustí ještě notnou chvíli po odchodu ze sálu. Tento silný příběh mladého člověka, který chtěl, aby se jeho národ probudil a semknul, nechá netečným jen málokoho. Brilantně provedená kamera i doprovodná hudba dodávají tomu celému ještě o něco důtklivější a jaksi bližší zážitek, a skvěle tím dokreslují tehdejší atmosféru. Při dnešní politické situaci se film stává i naléhavým apelem. Hlavní roli si zahrál Viktor Zavadil a této úlohy se zhostil na výbornou, stejně jako opět úžasná Zuzana Bydžovská, která ztvárnila Palachovu matku.

Fotografie: archiv LFŠ

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Jan Palach

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!