Temné síly aneb jak to dopadá, když se režisérka pohádek vrhne na sci-fi thriller

Temné síly aneb jak to dopadá, když se režisérka pohádek vrhne na sci-fi thriller40%

Staronový příběh o mladých s nevšedními schopnostmi, jež je dostávají do nebezpečných situací, a oni tak musejí bojovat nejen za své sny, ale i za své životy. Námět, který je stále v kurzu, ale tentokrát scénáristé nedokázali plně využít jeho potenciálu.

S filmy, ve kterých jsou hlavními postavami teenageři bojující proti záporákům za spravedlnost a za celkovou spásu světa, se poslední dobou roztrhl pytel. Bohužel od dob mladých X-menů jde kvalita filmů s podobným námětem spíše dolů. Je nutno dodat, že mladý Xavier s Magnetem a Mystique nasadili laťku hodně vysoko, ale film Temné síly nedosáhl ani na průměrnou ságu Divergence.

Námět celého příběhu se přitom na první pohled zdá být poměrně slibný. Sice režisérka Jennifer Yuh zahodila svou šanci natočit opravdu originální film ve chvíli, kdy se chopila otřelého tématu mladí lidé bojující za spravedlnost, ale pořád tu byla možnost, že se z filmu stane příjemná koukatelná zábava na nudné zimní večery. Příběh o bandě mládežníků s výjimečnými schopnostmi, které je ale staví mimo společnost, a oni jsou tak nuceni bojovat za svoji svobodu a za svůj život, má určitý potenciál. Ovšem nikoli v tomto zpracování.

V prvních několika minutách dokázal film navodit tu správnou atmosféru, kterou divák od sci-fi thrilleru očekává. Byl nám naservírován příběh o dětech nedobrovolně držených ve speciálních táborech, kde byly pro své schopnosti buď zavražděni nebo odsouzeni k životu pod stálým dohledem. Nicméně ve chvíli, kdy se hlavní hrdince Ruby (Amandla Stenberg) podaří z tábora uniknout, se začne příběh ubírat tím nesprávným směrem. Diváka čeká téměř hodinová podívaná na rozkvétající románek mezi šestnáctiletou Ruby a charizmatickým Liamem (Harris Dickinson), který je jakýmsi vůdcem malé skupinky stále svobodných dětí. Společně se vydávají hledat utajené útočiště pro podobně nadané děti a na cestě za vysněným rájem se z nich stává malá rodinka. Jde vlastně o poměrně oddechovou část, ve které si scénárista Chad Hodge vyhrál a využil své zkušenosti ze svých předešlých romantických komedií Láska v přímém přenosu a Pomsta je sladká. Bohužel tato sladká část filmu, ve které se trochu ztrácí hlavní dějová linie a akční scény se objevují spíše sporadicky, pravděpodobně bude pro diváka, jenž jde do kina na sci-fi thriller, velkým zklamáním.

Zklamání by bylo menší, kdyby scénárista věnoval stejnou péči i té krátké akčnější části filmu, které se divák dočká až téměř na závěr, ale Hodge pravděpodobně vyčerpal veškerou svou energii a nápady na scénky s Romeem a Julií. Film nám sice v posledních pár minutách konečně nabídne trochu té akce, která ke každému thrilleru neodmyslitelně patří, ale ta skončí pomalu dříve, než pořádně začne. Navíc ve chvíli, kdy si divák mermomocí chce užít trochu toho napětí, zjistí, že do celého filmu scény „závěrečné bitky“ vlastně vůbec nepasují a jsou tam jen násilně vtlačeny, aby bylo co dát do traileru.

Jediným střípkem naděje je konec filmu, který vypadá jako slušná předehra k pořádnému sci-fi thrilleru. Jenže zdání může klamat a já mám pocit, že Temné síly budeme moci zařadit hned vedle Labyrintu. X-men si holt na svého nástupce bude muset ještě počkat.

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Temné síly

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!