Pátý den LFŠ: Tranzit

Pátý den LFŠ: Tranzit60%

Christian Petzold, režisér zařazovaný do okruhu Berlínské školy, přichází na filmová plátna s novým počinem, který se opět odlišuje netypickým scénářem. Film vypráví příběh George, rodilého Němce, který žije v Marseille v současné době, ovšem snaží se uprchnout před nacistickou invazí, která brzy zastihne město. „Režisér pracuje s prvky noir i současného filmu a zajímá se o věci problém identity, který řešili lidé ve 2. světové válce,“ řekl ke snímku Aleš Stuchlý.

Georgovi se během cesty dostanou v podstatě shodou náhod do rukou papíry, díky kterým by mohl snáze opustit zemi. To zároveň přináší různá úskalí a problémy, kterým musí čelit.  Například se stát člověkem, za kterého se vydává. Potkává spoustu lidí, kteří mají podobné osudy jako on. Některé scény jsou dobře zpracované, mají svou poetiku a získají divákovu pozornost. Příkladem je třeba chvíle na úřadě, kdy postavy vyprávějí o svých životech. Do Georgova života se přimotají další postavy, které mu celou výpravu značně zkomplikují a dojde i na lásku.

Úloha vypravěče se zdá být v tomto případě téměř zbytečná. V mnoha scénách slouží pouze k popsání toho, co divák už vidí naprosto jasně na plátně, a spíše otravuje hezké situace. Jen málokdy trefně uvede do děje a řekne něco, bez čeho by příběh nedával smysl. V případě doplňování myšlenek postav je ale zcela na místě. Stačilo by pouze omezit jeho party a vyznění by bylo jiné a pravděpodobně lepší.

Je to film o opouštění, smutku a semknutí se proti hrůzám. Ticho před bouří. Velkou část hlavní hrdina prosedí v kavárně, bůh ví proč. Poselství toho celého je trochu zmatené a zastřené, tempo se táhne a je těžké se do příběhu dostat. Každopádně jde o poutavou myšlenku, a jen kvůli ní si Tranzit možná pustím ještě jednou. Neopomenutelný je Franz Rogowski, který ztvárnil hlavní roli George, protože tomu všemu dával jiskru a jistý ponurý šmrnc.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!