Táhneme na Aerodrome: 5 zajímavostí od týneckého letiště

Táhneme na Aerodrome: 5 zajímavostí od týneckého letiště 

Je to tu. Jedna z největších hudebních akcí v Česku je doslova za rohem. Co všechno můžete na místě kromě dobré muziky vidět? A co předcházelo současné plejádě muzikantů?

Ty nejlepší interprety i největší české hvězdy znáte už z našich výběrů. Rovněž už víte, že se můžete těšit na fotky, videa a spousty zajímavého od našich redaktorů. Jak dobře ale znáte místo konání? Je v okolí místo na procházku a věští sudičky úspěch Aerodromu i do let budoucích?

1) Pád Open Air festivalu

A začneme hned nedávnou historií. Ještě před Aerodromem obsadil letiště hudební podnik s názvem Open Air Festival. Srpny v letech 2010 a 2013 měly být jen začátkem tradice, kterou však záhy ukončila velká nepřízeň počasí posledního ročníku a s ní spojená finanční ztráta. Pořadatelé počítali s účastí kolem 20 tisíc lidí, do Týnce však dorazilo jen necelých 10 tisíc a ročník skončil hluboko v červených číslech s jedinou možnou vizí do budoucna – neslavným koncem. 

2) Tuscanyové kam se podíváš…

Pomyslný hřbitov Open Air Festivalu příhodně doplňuje I ten skutečný a v něm jedna zajímavá pamětihodnost – klasicistní empírová hrobka rodiny Tuscanyů z roku 1800. Místo odpočinku měšťana a kupce Jana Tuscanyho, tehdejšího pána na Týneckém panství, se skládá z jehlance s vázou a sochou ženy s lebkou nalevo a postavou génia víry s rukama napřaženýma k nebi vpravo. Místní zámeček, který rod Tuscanyů také kdysi vlastnil, měl původně sloužit jako lázně. Alespoň tak to zamýšlel nový majitel doktor Meixner po druhé světové válce. V roce 1948 byli ale lidé z místa vyhnáni a majetek vyrabován.

3) Z kláštera zámek

Jiný a dochovaný zámek, jménem shodný s pořadatelským městysem,je coby přestavěný klášter určitě hezkým místem k vidění. Původní příbytek duchovních vznikl po roce 1797 úpravou budov zrušeného kláštera založeného na konci třináctého století. Od roku 1958 je pak areál s číslem popisným 10 chráněn jako kulturní památka ČR.

4) Nedostavěný chrám

Jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších týneckých monumentů je nedostavěný chrám Panny Marie. Gotická stavba s barokní zvonicí v Panenském Týnci zůstala po budování od roku 1316 nedokončená kvůli požáru sousedního kláštera v roce 1382. Chrám měl být složen z trojlodního dvouvěžového klášterního kostela, ale do dneška se dochovalo pouze kněžiště, portál a nekoncepční zvonice z pozdější doby. Místo je součástí komplexu, který je ohroženou nemovitou kulturní památkou. A jeho poloha prý dokonce dodává velké množství pozitivní energie. I proto ho ročně navštěvují stovky lidí. 

5) Kostel sv. Jiřího

A v neposlední řadě doporučujeme vidět Kostel svatého Jiří. Římskokatolická filiální stavba ve zlonické farnosti je od roku 1958 chráněna jako kulturní památka České republiky. Dochovaný kostel byl postaven v barokním slohu po roce 1722, ale jeho východní část pochází až z devatenáctého století. Další úpravy proběhly roku 1904. Barokní oltář s rokajovou výzdobou zdobí sochy svatého Vavřince a svatého Floriána a dva malé barokní obrazy.

Znáte místo v okolí Panenského Týnce, které jsme nezmínili? Pochlubte se a napište nám ho na sociálních sítích. Festivalové dění sledujte po #tahnemenafestaky a #tahnemenaAerodrome. Další výlety po krásách Čech najdete zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!