Jsem božská: nepovedená lekce sebevědomí od baculky v módním byznyse

Jsem božská: nepovedená lekce sebevědomí od baculky v módním byznyse30%

Krása je velice subjektivní věc. Každý si představuje krásného člověka jinak a často nám zejména naše vlastní fyzické nedostatky připadají mnohem výraznější, než je vnímá okolí. Jak fyzické kráse, tak i vnitřnímu sebevědomí se věnuje nová komedie od tvůrců Až tak moc tě nežere či Jak přežít single s názvem Jsem božská.

Renee (Amy Schumer) je hned v úvodu filmu divákům představena jako žena, jejíž celý život se točí kolem fyzické krásy. Na jednu stranu řeší neustále svůj vzhled, a to zejména váhu, ve fitku se stydí říct si i o správnou velikost bot a svým kamarádkám se nezdráhá vysvětlit, že baculky si nemají vůbec zakládat profil na seznamkách. Lajky dostanou totiž jen k fotkám, na nichž budou skrývat své nedostatky, z čehož pak při reálném setkání logicky nic být nemůže.

Na druhou stranu však pracuje pro kosmetickou značku Lily LeClaire a zbožňuje jak její výrobky, tak firemní vedení a prostředí, v němž se pohybují modelky a hlavně rodina LeClairů v čele s Avery (Michelle Williams). Mimo to její byt vypadá jako skladiště módních časopisů a ve volném čase si dělá make-up či účesy dle tutorialů na youtube. Fyzická krása je prostě pro Renee veškerou příčinou životního štěstí či neštěstí a ona si nepřeje nic víc, než jen být krásnou.

Toto přání se Renee splní, když se při jedné lekci spinningu zřítí z kola a praští se do hlavy. Nějakým prazvláštním způsobem pak začne věřit, že se stalo kouzlo a je doopravdy krásná, což jí - i když v reálu se na jejím vzhledu nic nezměnilo - dodá obrovskou dávku sebevědomí. Renee se tak začne chovat dočista jinak, troufá si na věci, na které by se nikdy dříve necítila, například na účast v soutěži krásy v bikinách, dále cizímu muži v čistírně oděvů nacpe svoje telefonní číslo, protože věří, že ho chce, jen si o něj neumí říct, a také se začne ucházet o novou pozici na recepci Lily LeClaire, místo, kde by byla více v centru dění, jak si přeje.

Vady na kráse

I tato paráda má své mouchy, mezi něž patří mimo jiné velice povrchní vyjádření toho, že Renee není pěkná. Jelikož herečka svým způsobem pěkná je, jen nesplňuje požadavky na dokonalost, kterou od sebe její postava má, ve filmu se rozhodli podtrhnout její "ošklivost" tím, že kromě jejích dvou nejlepších kamarádek se neustále pohybuje mezi až nezdravě štíhlými a krásnými ženami. Jak v práci, tak v obchodě, tak při cvičení, tak kdekoli. Navíc se jí různé postavy v průběhu filmu hned několikrát nestydí dát najevo, že do módního odvětví nepatří a "určitě si spletla patro" nebo "v obchodě s módou jistě nakupuje dárky, nic ve své velikosti přece chtít nemůže".

V dnešní době a v Americe obzvlášť jsou tyto předsudky v rámci fyzické krásy dlouho přežité a film, ačkoli se zdá mít za hlavní cíl zvýšit sebevědomí "obyčejných" žen, je tímto naopak shazuje a přikládá tak fyzickému vzhledu až naivní důležitost. Když složíte sebevědomé ženě s nadváhou kompliment, že obdivujete její sebevědomí, protože v její situaci byste ho neměli, neříkáte jí, že je pěkná nebo moudrá, ale říkáte jí, že se vzhledem ke své situaci chová iracionálně.

Další a celkem zásadní vadou na kráse je, s prominutím, naprostá stupidita celého příběhu. Cesta ženy za sebepoznáním jen sotva bude vypadat tak, že si dvakrát rozbije hlavu, z čehož jí dvakrát po sobě přeskočí. A bohužel to je také jediné, o čem film je. Vše se točí kolem fyzického vzhledu a jeho souvislosti se vztahy, kariérou, úspěchem i radostí. Častá snaha o neoriginální a ve většině případů otravný situační humor tomu všemu nasazuje korunu.

I když trend pozitivního přístupu ke všem velikostem a tvarům lidského těla v dnešní době téměř hýbe světem, tenhle film mu spíše škodí. Jsem božská je komedií bez nápadu i bez příjemných překvapení a dějových zvratů, co udrží vaši pozornost, a nepřináší tak nic, kvůli čemu byste měli chtít vyhodit dvě hodiny svého času, natož peníze za lístky do kina.

Názor informuji.cz: 30%

Kdy a kde dávají film: Jsem božská

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!