Nejlepší písně bestie jménem Iron Maiden

Nejlepší písně bestie jménem Iron Maiden 

Po Ozzym Osbournovi a Hollywood Vampires se z britských ostrovů do Letňan přivalila další legenda. Bestie z Londýna potěšily pražské publikum a zahrály i řadu svých stálic. Jaké jsou ty nejlepší?

666. Číslo ďábla, ale i nápadná narážka na hit skupiny Iron Maiden. Britská heavymetalová legenda má za sebou vystoupení v Letňanech. Pro ty co ho zažili přímo na místě i pro fanoušky poslouchající nahrávky z pohodlí domova, máme výběr pěti největších hitů, kterými britská bestie zapsala do dějin hudby své nesmazatelné dědictví.

1) Fear of the Dark

Singl ze stejnojmennho alba, které nezískalo zdaleka takový lesk jako skladba samotná. Fear of the Dark boduje hlavně v živém provedení, protože strach nikdy nezněl tak dobře jako v provedení tisícovek nadšených metalových fanoušků. Nejlépe to asi dokázalo publikum zaznamenaní na desce živáku Rock in Rio. A upřímně, kdo by se nechtěl přidat k úvodnímu chorálu?

2) Phantom of the Opera

Kdepak, tady Andrewa Lloyda Webbera nenajdete. Žádná Christine se nezachraňuje a maškaráda netančí. Debutové album Iron Maiden mělo jeden velký hit, který otevřel brány heavymetalového nebe - Phantom of the Opera. Skladba je sedmiminutovou ódou na progresivní zvuk s neuvěřitelnými Di'Annovými vokály. A dodnes je stálicí na koncertech londýnské formace.

3) Run to the Hills

Bez nadsázky jedna z nejoblíbenějších žánrových skladeb, která by klidně mohla sloužit jako hymna všem, kteří před něčím - ať už reálným nebo pomyslným - utíkají. A migrace všech forem je žhavým tématem současnosti! Píseň byla napsaná jako připomínka bílých kolonialistů, kteří přišli sebrat indiánům jejich půdu. Klasiku Maidenů zachytil snad i fanoušek popu či country a do kopců kvůli tomu utíkat nemusel.

4) The Number of the Beast

Číslo čtyři je ve skutečnosti numero 666. A s tím si není radno zahrávat. Podobně jako se zpěvákem Brucem Dickinsonem, který improvizoval při nahrávání divoký jek ze začátku písně. Už mu zkrátka po několikahodinové práci ve studiu trochu hrabalo. Nakonec je heavymetalová adaptace na knihu Zjevení výborná i díky vysokému skřeku. A fanoušci Iron Maiden ji bezpodmínečně milují.

5) Journeyman

Zdaleka ne tak populární píseň, která však vyniká hloubkou a poselstvím. A tak trochu náš osobní redakční výběr. Cestovatelská skladba vysílá do světa dva vzkazy: svobodu slova i činu a význam dlouhé a podnětné cesty. Obojí kapela z Anglie zastupuje a i díky dlouhému putování nebem a peklem hudební branže mohla parta pod vedením Bruce Dickinsona objet svět se svým Legacy of the Beast Tour. Já vím co chci, já říkám co chci a nikdo mi to nevezme. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!