Obrovské akvárium plné 12 tisíc litrů vody. Na to láká nová inscenace Víta Neznala

Obrovské akvárium plné 12 tisíc litrů vody. Na to láká nová inscenace Víta Neznala  

12 tisíc litrů vody, 1,5 tuny oceli, 4 skleněné stěny a 1 herečka. Režisér Vít Neznal připravuje výjimečné představení Nesnesitelná tekutost bytí, jenž se odehraje v obrovském akváriu.

Nejistota dnešního nepředvídatelného světa - to je téma inscenace, která slibuje netradiční a silný divácký zážitek. Tvůrci ji připravovali dlouhé tři roky, nyní přišel čas představit ji publiku. Premiéra proběhne 30. srpna v jinak nepřístupné industriální hale Skleněnka vedle prostoru Jatka 78 v pražské Holešovické tržnici. K uvedení dojde v rámci festivalu Letní Letná. 

“Nesnesitelná tekutost bytí je příběhem člověka, který se snaží vyrovnat s nejistotou dnešního světa i svojí vlastní, předvídat nepředvídatelné a připravit se na to, že navzdory předpovědi může zítra pršet,” představuje hru režisér Vít Neznal, s nímž na představení spolupracovala i přední česká choreografka Dora Sulženko Hoštová. Jediným vystupujícím bude mladá herečka a tanečnice Kateřina Dvořáková. Ta byla v Cenách divadelní kritiky 2017 nominována na Talent roku. 

Velmi neobvyklá bude především scéna, které dominuje obrovské akvárium. “Chtěl jsem v Česku vytvořit představení po vzoru toho, co jsem viděl ve světě - s dominantní scénografií, která předurčuje celé představení,” říká Neznal, “tato krychle je místem, ve kterém člověk stojí pevně nohama na zemi. Je světem, ve kterém si je jistý, protože si ho zvolil. Ale je tato jistota skutečně nepropustná?” Nejistotu nebude prožívat jen hlavní hrdinka, ale rovněž divák samotný. “Chceme, aby díky fyzické blízkosti obrovského množství vody zažíval nejistotu rovněž divák v hledišti. Tím si odnese velmi intenzivní divadelní zážitek,” dodal Neznal. 

Vít Neznal se svým souborem vytvořil již dvě předchozí autorská představení Chyba a Mimo provoz, která v sobě kombinují prvky nového cirkusu a pohybového divadla. Nesnesitelná tekutost bytí bude v prostoru Skleněnky vedle Jatek78 uvedena jen desetkrát, a to v termínu od 30. srpna do 14. září. Vstupenky jsou k zakoupení v internetovém předprodeji za 250 a 350 korun.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jatka78 nabízí i další akce

Místo konání: Jatka78

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!