Výstava Abstrakce.PL je první svého druhu v českém prostředí, ukazuje krásu celé polské poválečné abstraktní malby

Výstava Abstrakce.PL je první svého druhu v českém prostředí, ukazuje krásu celé polské poválečné abstraktní malby 

Výstava Abstrakce.PL, kterou připravilo Muzeum umění Olomouc, bude k vidění od 20. dubna do 19. srpna 2018. Jedná se o vůbec první takto komplexní výstavu v českém prostředí, která ukazuje panoramata polské abstraktní malby od roku 1945 do současnosti.

Cílem výstavy je ukázat krásu celé polské poválečné abstraktní malby, různorodost proudů a osobností, bohatství tvůrčích přístupů i uměleckých proměn. Výstavu otevírají práce ikony polské avantgardy Władysława Strzemińského, jádro expozice pak tvoří obrazy zapůjčené ze soukromých sbírek Renaty a Grzegorze Królových z Varšavy a Grażyny a Jacka Łozowských z Vratislavi, kteří shromáždili díla nejvýznamnějších umělců poválečného období. Výstavu uzavírají práce Piotra Lutyńského, které namaloval v roce 2017, jeho díla do tradiční polské abstrakce vnáší nový vítr.

V rámci výstavy jsou také k vidění obrazy zapůjčené z Národního muzea ve Varšavě, Muzea umění v Lodži a Zachęty – Národní galerie umění ve Varšavě. V rámci expozice je možné zhlédnout kolem 170 prací od 62 autorů.

Na výstavě jsou zdůrazněny dva hlavní proudy abstraktního umění: emocionální a geometrický. Najdeme zde práce tašistické, informel, materiálovou malbu, strukturální obrazy, pokračování geometricko-konstruktivistického směru vytyčeného už první – meziválečnou – avantgardou. Nechybějí zde však ani směry, pro něž je abstrakce pouze výchozím bodem, jako je konceptualismus a vizuální poezie.

Expozice ukazuje díla umělců světově uznávaných, kterými jsou například Władysław Strzemiński, Henryk Stażewski, Roman Opałka, Tadeusz Kantor, Ryszard Winiarski, Wojciech Fangor nebo Leon Tarasewicz, ale i těch méně známých, kteří si však také zaslouží naši pozornost.

Abstrakci. PL připravil mezinárodní tým historiků a teoretiků umění a kurátorů. Autorkou výstavy je polská historička umění Beata Gawrońska-Oramus, kurátory výstavy jsou Štěpánka Bieleszová a Ladislav Daněk z Muzea umění Olomouc. Vznikl také poměrně rozsáhlý katalog, který čítá přes 500 stran, vedle odborných studií obsahuje také kalendárium, medailony vystavujících umělců a obrazovou dokumentaci všech vystavených děl.

Fotografie: Aneta Trnová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Muzeum umění Olomouc nabízí i další akce

Místo konání: Muzeum umění Olomouc

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!