Nic není jako dřív. Ale co bude dál?

Nic není jako dřív. Ale co bude dál?90%

Bary, občas nějaké ty drogy, nezájem o školu, o budoucnost. Dokument Nic jako dřív sleduje střípky ze života tří středoškoláků ve Varnsdorfu, kteří jsou vrženi do nechtěné dospělosti.

Nic není jako dřív, nic není, jak bejvávalo,“ zpívá Michal Malátný v proslulé Drobné paralele. V dokumentárním filmu Lukáše Kokeše a Kláry Tasovské však jeho slova nabývají trochu jiného významu. Tři samostatné výřezy ze života středoškoláků v prostředí neutěšeného severočeského Varnsdorfu, které spojuje jediné – všichni aktéři navštěvují stejnou školu, které s posměškem přidávají atribut prestižní.

Dokument Nic jako dřív nejprve sleduje Tea, který se učí zahradníkem. „Perspektivní“ studium mu však naruší nečekané otěhotnění jeho přítelkyně. Druhá část si do hledáčku bere maturantku Renatu. Stejně jako Teo se ve škole moc neohřeje, raději si vydělává na brigádách a užívá po barech. Poslední díl ukazuje spolužačky Aničku a Nikolu, společně vyrážející o letních prázdninách za tříměsíční prací do Řecka, která ale nedopadne úplně podle jejich představ.

Z nastíněného životního stylu vyplývá otázka, nakolik tyto naivní adolescenty s absencí zodpovědnosti a vůle změnit svou situaci ovlivňuje prostředí, nebo jestli zkrátka přebírají model stejně smýšlejících rodičů – Renatu při její žalostné školní docházce omlouvá matka a dokonce za ní vymýšlí důvody pro učitele. Chvílemi to až vypadá, že si ve své bezútěšnosti snad libují a ekonomicky silnějšími jedinci opovrhují.

My se přece nebudeme podřizovat nějakému systému, jsme svobodní,“ vyznívá z jejich slov. Je trochu škoda, že se autoři soustředili výhradně na Šluknovsko a neporovnali tamější poměry s podobně problémovými regiony, jakými jsou třeba Karlovarsko či Mostecko. Výsledek zjištění by ale byl zřejmě stejně bezvýsledný.

Všechny příběhy působí tak přesvědčivě, až by se daly zaměnit s hraným filmem. Dojem autentičnosti podporuje nulový zásah režisérů do scén a jejich naprostá neviditelnost – na plátně s postavami nevedou jediný dialog, dění ani nijak nekomentují. Kamera je nezvykle intimní, často zabírá blízké detaily obličeje a hbitě následuje pohyby protagonistů. Svižnou půlhodinu, reflektující střípky z jejich vstupu do nechtěné dospělosti, vždy uzavírá otevřený konec, který je však snadno odhadnutelný.

Foto: archiv AČFK

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Nic jako dřív

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: archiv AČFKFoto: archiv AČFK
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!