Kresby Inge Koskové zaujmou svou jednoduchostí, k vidění jsou nově v Muzeu umění Olomouc

Kresby Inge Koskové zaujmou svou jednoduchostí, k vidění jsou nově v Muzeu umění Olomouc 

Krajina, stromy, portréty přátel, lidské tělo, ale i hudba nebo mantry, to jsou časté náměty tvorby přední české kreslířky Inge Koskové, jejíž obrazy jsou nyní nově k vidění v Muzeu umění Olomouc. Průřez její tvorbou bude vystaven do 22. července letošního roku.

Vernisáž k výstavě proběhla 21. března. Po krátkém úvodu zahájilo výstavu smyčcové kvarteto. Hudba je jedním z častých motivů ve tvorbě Inge Koskové, kreslířka se zabývá její interpretací. Mezi její oblíbené skladatele patří například Leoš Janáček. Samotná výstava ostatně obsahuje koutek, kde se mohou návštěvníci posadit ke stolu a po nasazení sluchátek s hrající vážnou hudbou si mohou sami na vlastní kůži vyzkoušet, jak taková kresba pod vlivem hudby probíhá.

Inge Kosková věnovala většinu svého života kresbě, postupně se propracovala mezi naše nejvýznamnější kreslíře. Žije a tvoří v Olomouci, kde má tento výtvarný projev velkou tradici, dokonce se dá mluvit o fenoménu olomoucké kresby. Ona sama pak patří k jeho nejvýznamnějším představitelům,“ zdůrazňuje kurátor výstavy Ivo Binder.

Výtvarnice se zpočátku své tvorby zabývala přírodou a jejími proměnami, postupem času se začala soustředit na výtvarné zpracování pohybu, tělesnosti a lidského těla. „Reflexe přírody nemůže na naší výstavě chybět. U kresby Inge Koskové je ale důležité říct, že dávno opustila její veristické zobrazení a spíš ji zajímá to, co v nás náměty vyvolávají. To je to podstatné na jejím výtvarném jazyku," objasňuje Binder.

Kreslířka se snaží ve svých obrazech o co největší zjednodušení, typická je pro ni snaha o přechod k naprostému minimalismu.

Inge Kosková se narodila 31. ledna 1940 v Brně. Ve své kreslířské tvorbě začínala velkorysými mnohovýznamovými figurálními kompozicemi. Patří mezi umělce, kteří pokračují v linii započaté Johnem Cagem ve smyslu zahrnutí prázdna do vnímaného celku výtvarného díla. Má ráda bílou plochu papíru, kterou sama označuje jako bílé ticho. Málokdy kresbou pokryje větší část plochy.

Průřez celoživotní tvorbou jedné z nejlepších českých kreslířek bude kromě výstavy v Muzeu moderního umění mapovat také podrobný katalog, který výstavu doprovází.


Fotografie: Aneta Trnová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Muzeum umění Olomouc nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Muzeum umění Olomouc

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!