Festival Colours of Ostrava bude ještě pestřejší než kdy dřív. S Pharrellem Williamsem v čele!

Festival Colours of Ostrava bude ještě pestřejší než kdy dřív. S Pharrellem Williamsem v čele!  

Letošní ročník festivalu v Dolních Vítkovicích se již teď snaží předčit rok loňský. Pořadatelům se totiž podařilo přilákat kapelu N.E.R.D. v čele s Pharrellem Williamsem, americkým hudebníkem a producentem, který má na svém kontě jedenáct Grammy.

Ve dnech 18. – 21. 7. se Dolní Vítkovice opět zaplní až k prasknutí. Čeká je velmi dobře známý multižánrový hudební festival Colours of Ostrava. Do seznamu ohlášených interpretů se neustále zapisují další a další jména a dnes byl konečně představen i hlavní headliner, kterým není nikdo jiný než kapela N.E.R.D. v čele s Pharrellem Williamsem.

Samotný Pharrell Williams je známý po celém světe. Na svém kontě má hromadu prodaných alb, jedenáct Grammy a nespočet nominací. Spolu s Chadem Hugem založil kapelu N.E.R.D. v roce 1999, kdy se k nim posléze přidal další člen, Shay Haley. Za tu dobu Česko nikdy nenavštívili, avšak to se letos změní. Samotní organizátoři říkají, že to bylo štěstí v neštěstí, ale nakonec se to povedlo a festival hlásá českou premiéru této kapely, kterou organizátoři naplánovali na středu.

Na seznam českých premiér se již zapsal například Ziggy Marley, Calexico, London Grammar. Dále pak Jessie J, Grace Jones a mnoho dalších. Těšit se můžete také na norského producenta, DJ a skladatele Kyga, jenž se nejvíce proslavil písněmi Firestone (ft. Conrad Sewell) či Stole The Show (ft. Parson James) a jeho první deska Cloud Nine se okamžitě dostala na první místo v hitparádě iTunes Dance Albums a v hitparádě Nielsen Soundscan’s Electronic Albums. Přijet se chystají Cigarettes After Sex, Kaleo, Future Islands, George Ezra a další.

Celkový počet zahraničních kapel se rovná 77 s tím, že většina z nich si střihne premiéru jak u nás, tak obecně v Evropě. Ohledně tuzemských interpretů se organizátoři vyjádřili, že se jedná o ohrožený druh, konkrétně u Colours. Avšak i přesto se můžete těšit na premiéru hudební adaptace Kafkova románu Amerika kapely Kafka Band, na zpěvačku Lenku Dusilovou, Borise Carloffa, rappera Marpa, Vojtu Dyka spolu s B-Side bandem a mnoho dalších. Vcelku však očekávejte spíše plejádu amerických interpretů.

Festival nabídne také široký výběr z africké hudby. Představí se třeba senegalský zpěvák Cheikh Lô, jehož tvorba je naprosto nezaměnitelná. V jeho hudbě se mísí senegalský mbalax, nigerijský afrobeat, konžská rumba, funky, kubánská salsa a karibské i brazilské rytmy. Dále akustické Trio Da Kali, světoznámá malijská zpěvačka Oumou Sangaré, senegalský zpěvák a rapper Faada Freddy s hip hopovým projektem Daara J Family. Takto zvučných jmen si Colours of Ostrava připravil nespočet. 

Dohromady festival poskytne 21 venkovních i krytých scén, kde se uskuteční přes 350 programových bodů. Konkrétně se jedná o koncertní a divadelní vystoupení, workshopy, diskuze, filmové projekce a výtvarné akce.

V rámci Colours již potřetí proběhne mezinárodní diskuzní fórum Meltingpot. Na osmi scénách představí 150 řečníků a mezi potvrzenými se objevují taková jména jako Scilla Elworthy, Bruno Marion nebo Ruediger Dahlke. Novinkou letos bude projekt Voices of Meltingpot. Jedná se o filmové rozhovory s některými řečníky fóra Meltingpot.

Kdo jste navštívil Colours of Ostrava loni, určitě si vzpomenete na nečekaně dlouhé odbavení u vstupu. Pro pořadatele to byl tenkrát nesmírný šok, když se hned první den do areálu nahrnulo přes 30 tisíc lidí najednou. Není tedy divu, že jinak rychlé odbavení trvalo i hodinu a více. Letos se však zvýší počet odbavovacích koridorů a odbavení snad proběhne bez větších komplikací. Co se týče navýšení kapacity areálu, organizátoři kroutí hlavou. Bylo by to totiž na úkor komfortu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!